Residential ArchitectureHousesWeatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects

Architects: Welsh + Major Architects
Project: Weatherboard Cottage extension
Location: Annandale, Sydney, New South Wales
Photography: Michael Nicholson
Text by Welsh + Major Architects

From the architect: Set behind an existing weatherboard cottage, a series of interlocking masonry volumes are placed to gain the maximum amount of light and air.

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 1

A new lightwell was created immediately behind the cottage, followed by three new brick volumes which slide down the southern side of the site. Each volume is thinner than the next like the tubes of a telescope, enabling the site to be opened up along the northern side to maximise valuable open space.

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 2

This is a robust house for a busy family of four. Raw yet sophisticated, the house provides calm spaces for living that engage with its occupants and re-considers the essentials of what’s needed in a contemporary family home.

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 3

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 4

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 5

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 6

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 7

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 8

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 9

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 10

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 11

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 12

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 13

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects 14

Retro Revival House Designed by Sarah Gallop Design

This house - Retro Revival - was built in the 60s and was recently renovated by Sarah Gallop Design, in Delta, British Columbia. Sarah Gallop...

Hole Collection by Susanna Mandelli / Rexa Design

The Italian designer Susanna Mandelli has designed the Hole Collection for Rexa Design. Description by Rexa: This collection is born from the idea to revisit...

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London

deDraft were approached by a young family to design a striking rooftop addition to a top floor flat in Walthamstow, North East London. With one child they sought to utilise the generous proportions of the 1950’s Warner flat to create a dedicated master suite with the inclusion of any external terrace space, taking in the uninterrupted views of Lloyd Park

Small Apartment with a Clever and Efficient Use of Space

Project: Small Apartment Architects: Jordan Parnass Digital Architecture Design Team: Jordan Parnass, Darrick Borowski, Danny Orenstein, Sean Karns Location: East Village, New York, United States Year 2009 Photography: Frank...

Chiado Apartment in Lisbon, Fala Studio

Located in Lisbon, Portugal, Chiado apartment was completed in November 2015 by Fala Studio, a naïve architecture practice based in Porto. The 120m2 apartment, built in...

Related Articles