Residential ArchitectureRenovation ProjectsBrooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , dinning room

Project: Brooklyn Family Home
Architects: Murdock Solon Architects
Principal-in-charge: Shea Murdock
Project Architect: Satoi Akimoto
Project Team: Jeong Eun Sho, Kelly Solon
Structural Engineer: Blue Sky Design
Location: New York
Photography: Compass

In Brooklyn’s prime Clinton Hill neighborhood, Murdock Solon Architects completely transformed this Landmarked townhouse while maintaining many of its original elements through creative interventions. The project consisted of the gut renovation of a 3,000-square-foot, multi-unit structure into a single family home with four bedrooms, a home office, two full baths, two half baths, as well as a second garden apartment and 1,500-square-foot backyard.

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , dinning room with fireplace

The owner requested a light airy aesthetic with an open main floor. The primary feature of this Brooklyn family home became the parlor floor with an open kitchen and living/dining area. The ceiling heights in this space span from 11 to 22.5 feet and are emphasized by double-height steel-framed windows in the kitchen. A loft-style office was built above the kitchen area to allow the owner to work while still feeling part of the family activities below.

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , kitchen

The second floor master suite features a black and white, subway-tiled bathroom with both a bathtub and a glass shower, radiant heated floors, and second half bath. The third floor has three bedrooms with a common area, along with a library and laundry area.

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , kitchen 2

The space maintains a distinct industrial aesthetic while still creating the feeling of a family home by showcasing natural materials and echoing the vernacular details of the original neighborhood Plumbing pipes and floor joists were intentionally left exposed. The original wood used in the house was reclaimed and refinished. High-end finishes include Italian Effeti kitchen cabinetry, and Waterworks fixtures throughout, and a Tensui water filter was installed for the entire home.

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , living room

Landmarked townhouse, Brooklyn family home 2

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , bedroom

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , kids bedroom

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic 7, baby room

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , bathroom 1

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , bathroom 2

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic , Landmarked townhouse

Landmarked townhouse, Brooklyn family home

Landmarked townhouse plan

Capitol Reef Desert Dwellings / Imbue Design

Tucked away in a remote desert location just outside of the U.S. Capitol Reef National Park is a plot of land with some of the most impressive rock formations in the world. The owners of the plot, two warmly intelligent professionals with an affinity for minimal design, came to Imbue requesting the design of a small campus of structures where they could drink in the raw desert beauty.

Da Ya Li Roast Duck Restaurant / IN.X – Interior Architect Wu Wei

The Da Ya Li Roast Duck Restaurant, which integrates Chinese royal imperial food and Beijing marketplace dishes, has deeply absorbed the essence of Chinese food culture. With more than two decades of experience in the catering market ...

Urban Duplex Nam in Tel Aviv by Gerstner

Designed by Gerstner, the Nam Apartment is a contemporary home embedded with industrial elements of décor. Description by Gerstner: This urban duplex in the heart of...

Oak Shelter by Mike Stone Architect

The Perch 2.0 project was conceived in 2017 when a large portion of white oak rough-sawn lumber became available to the architect.

Lindstrom Residence, Los Angeles by Minarc

Artfully situated in Los Angeles’ world-famous Venice neighborhood sits the Lindstrom residence, the latest architectural creation from award-winning southern California design firm, Minarc.

Related Articles