Residential ArchitectureHousesAnanda Townhouses by OWN

Ananda Townhouses by OWN

Ananda Townhouses by OWN

Project: Ananda Townhouses
Architects: OWN
Team: Luis Fernando García Ojeda, Patricia Rios Muñoz
Location: Mérida, Yucatán, México
Area: 210 m²
Year: 2021

Ananda is a complex of 13 townhouses of 210.00m2 each, located in Mérida, Yucatán. The project covers a lot of 2,215.00m2 and is developed in a uniform volumetry sectioned by openings and solids that jointly accommodate pedestrian accesses and carports. Creating contrast through materials and textures generated by three-dimensional triangles, based on sacred geometry, the pattern of the flower of life is formed as a ventilated facade, which provides shade, privacy and controlled ventilation through perforations of different scales.

Ananda Townhouses by OWN

living room, OWN

The main access is through a low hallway that leads to the double-height dining room, thus generating an effect of compression and opening while discovering the space. Towards the north, the facade opens in a daring way with a double-height window that provides natural lighting and fresh ventilation, using the prevailing winds of the area coming from the north and northeast. In the lateral wall of this large space, a slender staircase is located to access two rooms located on the upper floor, one of them with a triangular window that opens onto the interior of this double-height space.

Ananda Townhouses by OWN

Ananda Townhouses by OWN

The main bedroom is oriented to the south, connecting with the ventilated facade that acts as a “thermal mattress” to dampen solar radiation, always seeking to maintain a cool interior temperature and optimize ventilation. The Ananda Townhouses seeks to reflect an elegant, natural, and modern environment, for this same reason a palette of natural, light and fresh materials is used, providing spaciousness and comfort.

staircase, OWN

Ananda Townhouses by OWN

bathroom, OWN

bedroom, OWN

facade, OWN

Russell Hill Road Residence by Taylor Smyth Architects

Taylor Smyth Architects and Cecconi Simone collaborated on the design of the house, with the sophisticated interiors custom designed by Cecconi Simone to incorporate bronze privacy screens, stone, wood paneling and built-in millwork.

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East

While considering the client’s brief of a two-bedroom, two-bathroom house, our design managed to reduce the overall footprint of the brick veneer house and provide generous flowing living spaces with deep connection to the natural suburban landscape and the heritage of the existing house.

View House, Tasmania by Archier

This project was also a personal one for Archier as Chris, one of our directors is the clients’ son, which meant family gatherings focused around talk of the house and its construction.

Theatrical Apartment – Industrial London Warehouse Conversion

Project: Theatrical Apartment - Residence Clerkenwell Apartment Architects: APA London Project Architect: Guillermo Lavernia Location: London, UK Size: 123 sqm Contractor: Bentis Brothers Photographer: Ed Reeve Apalondon have collaborated with Dalia...

Marylebone Apartment Features Modern Gentleman’s Club Style

The Marylebone apartment was affordable as it was still in its 1958 state — charming yet freezing — and the shower was a rubber contraption pushed over the bath taps. Easily solved you’d think with my experience of designing and refurbishing homes for clients, but life is not that simple.

Related Articles