Residential ArchitectureHousesCanyon Residence by HK Associates

Canyon Residence by HK Associates

Canyon Residence by HK Associates

Architects: HK Associates Inc
Project: Canyon Residence
Location: Arizona, United States
Year 2018
Photographer: Bill Timmerman

Emerging from the desert, Canyon Residence is equal parts landform and a mechanism for viewing.

Canyon Residence by HK Associates 1

Stoic on the exterior – but transcending an object in the landscape – Canyon Residence blurs the boundary between inside and out, imprinting the exterior environment onto the interior of the home: revealing life as a series of moments, vistas and reflections.

Canyon Residence by HK Associates 2

Sited to frame the Catalina Mountains to the north and the Tucson Mountains to the southwest, the over-riding intent was for the clients to live “in the view” – sensory immersion being the driving concept and effect of the architecture.

Canyon Residence by HK Associates 3

The manifestation of the immersive experience is the canyon-like living space at the center of the home. Flanked on the east and west by the service and bedroom wings, and looking north and south, “the canyon” is also defined by a horizontal datum. Below this seven foot datum, life is organized; above, the interior of the home reaches up to ephemera in the form of a “clerestory” surface.

Canyon Residence by HK Associates 4

At the window walls, the panels above the datum afford mountain-top views, while the side wall clerestory captures oblique reflections that shift as the occupants move throughout the house. The effect is for distant panoramas to enter and wrap the interior of the home.

Canyon Residence by HK Associates 5

Aural sensations within the canyon are likewise affected by an acoustic “cloud” that floats above, creating a serene environment for conversation and contemplation. The cloud collects and organizes artificial lights that become a constellation of stars, reflected in the clerestory, as day turns to night.

Canyon Residence by HK Associates 6

Thresholds from the canyon to the wings of the home shift attention away from the sweeping vistas, towards intimate spaces and individual moments.

Canyon Residence by HK Associates 7

Canyon Residence engages perceptions through constructed ambiguities and reflected likenesses, attempting to reveal a reality beyond our senses.

Canyon Residence by HK Associates 8

Canyon Residence by HK Associates 9

Canyon Residence by HK Associates 10

Canyon Residence by HK Associates 11

Canyon Residence by HK Associates 12

Canyon Residence by HK Associates 13

Canyon Residence by HK Associates 14

Canyon Residence by HK Associates 15

Canyon Residence by HK Associates 16

Canyon Residence by HK Associates 19

Canyon Residence by HK Associates 17

Canyon Residence by HK Associates 18

Canyon Residence by HK Associates 20

Canyon Residence by HK Associates 21

Arsenal Motors Coworking by Studio Lithe

Arsenal Motors is a colorful, Mid-Century inspired coworking space located in the heart of one of Pittsburgh most active neighborhoods.

Painting Room With Hues Of Blue

Blue is quite a mysterious colour. Nevertheless, it’s wonderful. It has so many different tones, and every tone is capable to portraying a totally...

Concrete Summer House in Costa Esmeralda, Argentina

VP House is a concrete summer house located in Costa Esmeralda, in a seaside neighborhood 13 km north of the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires. The client commissioned a typical concrete summer house for him and his family, but he also requested that the house should accommodate standard uses to allow it to be rented out.

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno is a psychology buffet located in Elda, Alicante. The project stems from the need for a space where a person will feel calm and tranquil. We organised the new floor to suit function and we took advantage of the integral reform ...

Le Bistrot Pierre in Torquay – True English Riviera Style

Le Bistrot Pierre is a modern French bistro and bar located in Torquay, Devon, England. Designed by Gillespie Yunnie Architects, Le Bistrot Pierre has a palette of rich blues and grays, in true English Riviera style.

Related Articles