Residential ArchitectureHousesGarden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Project: Garden Bunkie
Architects: Reddog Architects
Location: Lutwyche, Brisbane, Australia
Year 2019
Photography: Christopher Frederick Jones
Text by Reddog Architects

The tiny home movement has seen a growing trend amongst our clients to procure a stand alone dwellings akin to a granny flat, but with enhanced design and lifestyle aspirations. The Canadian ‘half’ of this client couple coined this ambiguous room in the garden the ‘bunkie’ in reference to the humble Ontario guest cottages of her homeland.

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Project details
The simple, robust exterior belies it’s delicate, light filled interior. With a scale and materiality that recalls a garden shed and a front façade resembling a timber paling fence, the garden bunkie sits inconspicuously in the landscape.

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Specific brief aspirations stipulated that the room function as a quiet retreat for a new mother and her child, an evening workspace and a guesthouse for extended family however the space is flexible and useful for a multitude of functions. The interior material palette of whitewashed ply, plasterboard and white tiles is subdued and cost effective. Sliding screens and skylights allow privacy to be modulated and natural light to penetrate the secluded retreat. A wrapping western wall hovers above the ground, preventing unwanted sightlines and sun penetration whilst allowing a sense of spaciousness and the perception of the garden merging into the interior.

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Sustainability
The Garden Bunkie has adopted basic passive design principles in terms of cross ventilation and natural lighting. Natural materials have been specified throughout the project in terms of timber framing, sustainable timber cladding and screens, plywood interior and sandstone retaining walls. There is also a social sustainable aspect in terms of accommodating visitors from afar, a ‘work from home’ space and a possible second dwelling on the site.

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Garden Bunkie, Brisbane / Reddog Architects

Subscribe to our newsletter

Paperback House by Ben Callery Architects

Paperback house enables a family of four including two publishers who frequently work from home to live, work relax and play connected with each other and the environment.

Cloistered House by Turner Architects

Cloistered House by Turner Architects, the restoration and extension of a Cubitt-built Georgian terraced house in a conservation area, has won the Urban Oasis of the Year

Contemporary Concrete House Suspended Like a Cloud Over Landscape

This artificial geography allows the social areas to approach the trees to enjoy the visual, wind and shade of the morning, likewise, these are supported in the private areas of the house, concentrating on a mass to avoid radiation direct sunlight in the afternoon and conserve heat for the cold of the night

Areaworks Coworking Space, London

Given Oktra’s previous experience in designing coworking spaces, they were approached by Areaworks to design and build their second coworking space situated within a beautiful Art Deco building in Hatton Garden.

Old Carpentry Transformed into a Light-Filled Loft

Agnès & Agnès have transformed an old carpentry into a light-filled home loft for a family of seven. Description by Agnès & Agnès: This project is...

Recommended Stories