Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

Architects: FCstudio
Author: Flavio Castro
Location: São Paulo, Brazil
Completion Date: 12/2017
Gross Floor Area: 60 m2
Photographer: Manu Oristanio

The biggest challenge was the conversion of a compartmentalized apartment into a completely integrated space, rethinking the way of living of two young brothers. The living room, TV room, dining room, kitchen, laundry, balcony and office have become part of a single space.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 1

Hybrid and mobile furniture like benches and tables invite the use of the flexible space. Even pieces of art and collection can be easily relocated by the brothers themselves. Thus, the space adapts to the different possible scenarios where work, eating, cooking, washing clothes, etc. happen in a fluid way, quite different from what happened before the reform.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 2

The living room was completely separated from the kitchen and also from the balcony. The brothers and guests always had to squeeze in one of the 3 limited spaces (the photos and original plan are in the link sent). The dark colors reduced the space, and some items such as the dining table and the type of sconce on the balcony, greatly damaged the internal circulation. All this has been rethought and transformed (the illustrative scheme of the intervention is also in the link sent)

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 3

Despite some striking pieces of design, the sober tones emphasize the prominence of the green furniture and all the intention of the proposed project. This furniture plays a fundamental functional role and, at the same time, camouflages all its functions through pivoting doors, sliding doors, drawers and up to the entrance door to the apartment. The cooktop and pantry are also camouflaged.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 4

Everything works in one piece, for a single space. Instead, the two suites offer privacy to each of the brothers. One of them is an advertiser, works from home and plays clavier. The other is a stylist and runs a brand of personalized pants. With different routines, we had to maintain the privacy of each one in the intimate area, so that each one could take advantage of its suite independently.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 5

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 6

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 7

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 8

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 9

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 10

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

GitHub Office Space in San Francisco by Studio Hatch

At the core of GitHub technology is social collaboration, which was made physically evident in their 55,000 square foot headquarters. The three story office space includes a variety of work environments to accommodate different work styles and flexibility

Ciel 10 House / Retro+Fit Design

Designed by Retro+Fit Design, Ciel 10 House is a dramatic mountain home that captures views of downtown Asheville and the Blue Ridge Mountains beyond....

Box on the Rock / Schwartz and Architecture

Located in Sonoma Valley, California, Box on the Rock is a 2,000 sq ft private residence designed in 2015 by Schwartz and Architecture. With an...

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Abbott St House is an Edwardian weatherboard house in Sandringham. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration.

Sliding wall partitions for a adaptable home: La Casa de Maria José y Enrique

La Casa de Maria José y Enrique is a apartment designed by Madrid-based PKMN Architectures. The apartment is designed with sliding wall partitions that allow to...