Victorian House Renovated in South London for a Young Family

Victorian House Renovated in South London

Architects: Fraher Architects
Project: Etch House / Victorian House Renovated in South London
Location: London, United Kingdom
Photography: Adam Scott

From the architect: The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family

The project looked to challenge the traditional layout by using the staircase to cut across the building. This removed the dark corridor and landing spaces and instead liberating the plan installing a CNC cut dynamic staircase with active landing study and playroom spaces.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 1

The existing internal walls, chimney breasts, staircase and floors were removed, retaining only the facade, to enable the building floor levels to be dropped to create a sunken ground floor plan that enables a generous floor to ceiling height at loft level.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 2

All new elements to the building are clad in douglas fir to create a visual legend for the building, whilst the existing walls are retained as painted plaster.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 3

Removed floor levels are traced onto the walls, whilst locations of the existing building features such as the roof, staircase and decorative plaster work is cut into the faces of the joinery.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 4

High levels of insulation, solar hot array and a wildflower roof lower the carbon footprint of the building, whilst the stripped out existing house provides firewood for the stove. The old house heats the new.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 7

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 8

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 9

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 10

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 11

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 12

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 14

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 5

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 15

Victorian House Renovated in South London for a Young Family 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

South Fourth Street House by Bercy Chen Studio

Designed by Bercy Chen Studio, the South Fourth Street House is a 3000 square-foot single-family residence located in the lively neighborhood of South Austin. The...

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

The project is built over 2 plots of land located in the affluent and matured residential enclave of Damansara Heights, Kuala Lumpur. The average residential plot in the area has a lot size of 600m2 with a standard double-storey house built in the 1980s. The houses were of a small built up and generic.

Living Space for a Woman in West London / Sigmar

Clever budget-friendly ideas infused with stylish design, vintage touches and functional storage makes this compact loft apartment designed by Sigmar an ideal living space...

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design

ZeroEnergy Design have designed this two story loft for a young family in Boston, Massachusetts. Description by ZeroEnergy Design:  A young couple starting a family in...

Walker Warner Architects Designed Three Unique Wine Tasting Pavilions for a Vineyard

The Quintessa Pavilions  are the newest addition to the Quintessa Estate, a winery and residence designed by  Walker Warner Architects. The result is three, unique wine tasting pavilions that can be utilized year-round despite the weather.

Pink Moon Saloon is Designed and Built in Traditional ‘Hut’ Style

In a former bin alley and sandwiched between two office buildings on one of Adelaide's vibrant laneways is the Pink Moon Saloon. The venue...