Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California

Architects: Klopf Architecture
Project: Eichler Atrium Home
Project Team: John Klopf, Klara Kevane and Yegvenia Torres Zavala
Contractor: Jesse Ososki Art
Structural Engineer: Emmanuel Pun
Location: Burlingame, California, United States
Year completed: 2017
Photography ©2018 Mariko Reed

Klopf Architecture and Jesse Ososki Art remodeled an existing Eichler atrium home into a brighter, more open, and more functional version of its original self. This Burlingame Eichler atrium remodel is a 2,121 sf, 4 bedroom/2 bath home located in the heart of Silicon Valley.

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 1

The goals were to preserve the Eichler look and feel without the need to strictly adhere to it. The scope of work included re-configuring the master bedroom/bath, the kitchen, and the hall bath/laundry area, as well as updating interior finishes throughout to be more sophisticated.

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 2

The owners are detail-oriented and were very involved in the design process, down to the selection of lighting controls and stainless steel faceplates.Their design aesthetic leans toward the Scandinavian — light and bright, with simple straight lines and pure geometric shapes.

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 3

The finish flooring is large porcelain tile (24” x 24”) in a neutral grey tone, providing a uniform backdrop against which other materials can stand out. The same tile continues into the shower floor (with a different finish texture for slip-resistance) and up the shower/tub walls (in a smaller size). Heath Classic Field ceramic tile in Modern Blue was used sparingly, to add color at the hall bath vanity backsplash and at the shampoo niches in both bathrooms. Back-painted soda glass in pale blue to match the Heath tile was used at the kitchen backsplash. This same accent color was also used at the front entry atrium door. Kitchen cabinetry, countertops, appliances, and light fixtures are all white, making the kitchen feel more airy and light. Countertops are Caesarstone Blizzard.

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 4

The owners chose to keep some of the original Eichler elements: the concrete masonry fireplace; the stained tongue-and-groove redwood ceiling decking; and the luan wall paneling. The luan paneling was lightly sanded, cleaned, and re-stained. The owners also kept an added element that was installed by a previous owner: sliding shoji panels at all bedroom windows and sliding glass doors, for both privacy and sun control. Grooves were cut into the new tile flooring for the shoji panels to slide in, creating a more integrated look. Walnut was used to add warmth and contrast at the kitchen bar top and niche, the bathroom vanities, and the window sill/ledge under the kitchen window.

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 5

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 6

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 7

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 8

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 9

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 10

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 11

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 12

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 13

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 14

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rathmines House by MRTN Architects

Rathmines House is an alteration and addition to a Victorian weatherboard house in Fairfield. The poorly planned layout of the existing dwelling contained a lean-too out the back, housing the laundry and bathrooms to the north and living spaces to the south. A narrow corridor provided the only connection to the backyard.

Casa Narigua: Modern House Surrounded by Mountains

Casa Narigua was organized in three bodies according to their utility function, respectively, one body for the parking, garage and auxiliaries, a second body for bedrooms and intimate needs and the third body is designed for the kitchen and social area.

This Rural Cottage in Iceland Have Turf Roofs and Burnt Timber Cladding

A wooden construction on a concrete slab, the rural cottage is clad with burnt hardwood panelling on the outside, utilizing a method well-known in Japan, among other countries, to enhance the durability of the wood.

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Abbott St House is an Edwardian weatherboard house in Sandringham. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration.