Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened / Chris Dyson Architects

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects

Architects: Chris Dyson Architects
Project: Eleven Spitalfields Gallery
Location: London, United Kingdom
Year 2017
Photographs: Peter Landers

Eleven Spitalfields is located to the rear of the Dyson House and Gallery project, which is the residence of Chris Dyson and his wife, Sarah. This structure was originally built in 1840, and consisted of the king trusses, supporting piers and large lantern rooflight we see at ground floor level today. To make the space habitable, it was previously refurbished by Chris Dyson, and for many years became home to Chris Dyson Architects.

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 1

With the continued growth of a successful practice, Chris Dyson’s Architects began to outgrow the studio space in the rear garden. In 2014 permission was sought and granted for the excavation of the area below the studio to create an additional level to this rear garden space. In extending downwards below garden level, one of the main challenges was to provide sufficient light into the depths of the new basement to create a pleasant work environment that was bright and airy.

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 2

To achieve the desired levels of light in the new basement floor, an open void was formed in the ground floor level directly below, and following the shape of, the original lantern above. A combination of mild steel and glass was used to form the balustrade around this. This was accompanied with a high floor to ceiling space, large glazed doors facing onto the newly created courtyard and a choice of materials which were integral to creating the desired light filled space. Chris Dyson wished to use the structure as a point of interest so rather than conceal behind finishes, elements of the structure were worked into the overall aesthetic of the new basement level. This includes an exposed concrete ceiling which was cast on Douglas Fir boards, resulting in a dramatic textured ceiling, a homage to the old timber boards of the studio. Bright white terrazzo flooring helps bounce light around the space while a folded metal stairs with a mild steel balustrade add to the drama of the space.

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 3

The flexible nature of the space allows it to be used as a gallery, or as a studio/office space, adding to the overall quality of the project.

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 4

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 5

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 6

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 7

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 8

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 9

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 10

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 11

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 12

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened, Chris Dyson Architects 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Additional Living Space Was Added To This 1960s Home in Melbourne

BENT Annexe adds additional living space to a 1960s home with a lot of charm, while also reconnecting it to the garden. In contrast to the heaviness and introspective nature of the original home, this new, light-weight and light-filled Annexe is open and outward-looking

Built for Two Rock Star Clients, This Home Rests Lodged Between Two Rocks

The Two Rock house, as the name suggests, sits in between two rocky formations on a hilltop site. WOLF Architects were able to overcome the challenges of a very difficult site and in turn, reap the benefits of the peculiar conditions.

Modernist Wonderland – Refurb to a Yellow Brick 60’s Double Storey Gem

Modernist Wonderland is a refurb to a yellow brick 60’s double storey gem for a Greek-Australian family – opa!!!!! It’s a colourful celebration and opening of the existing space, playful adaptation of original materials and embellishment of an optimistic era.