Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects

Project: Wakecrest Residence
Architects: ShubinDonaldson
Location: Malibu, California
Area: 2500 ft2
Year 2017
Photography: Benny Chan

The Wakecrest Residence is a residential renovation exercising the deliberate peeling back and distilling of an original 1962 enclosure organized around a dramatic 180-degree view over the Pacific Ocean in Malibu California. Exposing and refinishing particular features of the existing structure such as the irregular-width wood ceiling boards lining the iconic pitched roof celebrate the memory of the former structure.

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects 1

Home to Architect Russell Shubin, a Founding Partner of ShubinDonaldson, a Southern California based architecture firm specializing in high-end homes, the Wakecrest Residence has been a passion project with multiple iterations. With the recent addition to the home, Russell’s personal vision for the home has finally been completed.

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects 2

The axial program begins at the entry, emphasized by a floating glass canopy and flanking glazed lanterns flowing both figuratively and literally over the reflecting pool, in-between two principle volumes, and into the pitched central living space which is glazed on both ends to completely open up and unify the interior and exterior. The addition of the distinctly separate board-formed concrete bathroom bar expands the floor area of three-bedroom suites to the west while enhancing the purity of the primary building volumes. Floating glass extrusions frame the addition bringing balance to its visual weight while recalling the elements of the entry experience.

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects 3

The design intent refines the relationship between the pure forms distilled from a family of architectonic shapes set against the expansive backdrop of the ocean and distant horizon. Respecting the qualities of the original home through careful study and reinterpretation of its most appealing features while allowing the new design to integrate additional site considerations, Wakecrest contributes an increased level of attention to crafted detail and articulation, bringing new meaning and new life into this modern coastal retreat.

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects 4

Wakecrest Residence in Malibu, California / ShubinDonaldson Architects 5

residential renovation, ShubinDonaldson

residential renovation, ShubinDonaldson 1

residential renovation, ShubinDonaldson 3

Wakecrest Residence in Malibu, Californiaresidential renovation, ShubinDonaldson 4

residential renovation, ShubinDonaldson

residential renovation, ShubinDonaldson 5

plan

plan 1

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Sonoma weeHouse - Prefabricated House Consisting of Two Minimalist Open-Sided Boxes

Sonoma weeHouse – Prefabricated House Consisting of Two Minimalist Open-Sided Boxes

Alchemy’s Sonoma weeHouse was designed in Minnesota for a client in San Francisco, built in Oregon, and shipped to its Santa Rosa, CA site 90% complete. The client, an architect himself and Apple’s Director of Store Design...

Termitary House Has an Architecture Inspired by Termite Nests

Termitary House was designed by Vietnamese studio Tropical Space. The house is built with baked bricks on an area of 80 square meters and...
Barcode House by David Jameson Architect 5

Barcode House / David Jameson Architect

Barcode House by David Jameson Architect explores juxtapositions between the heavy and light and the old and the new. The work is formed by positioning...
Vault House by Bradley Van Der Straeten Architects

Vault House by Bradley Van Der Straeten Architects

One of the real delights of the Vault House is the contrast between the original spaces, with traditional covings and Georgian proportions, contrasted with the strikingly different kitchen extension.
Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 1

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo

The project is a major renovation of an apartment built in the early 60´s in Sao Paulo, which already had a good plan, yet compartmentalized in it´s original distribution. Our proposal retains much of this distribution, but applying a series of changes that transform not only the space of the apartment

More Articles Like This