Residential ArchitectureHousesRaw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot

Raw House – Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (2)

Project: Raw House
Architects: Taller Estilo Arquitectura
Project Team: Silvia Eugenia Cuitun Coronado, Luis Estrada Aguilar, Ivan Atahualpa Hernandez Salazar, Victor Alejandro Cruz Dominguez
Location: Mérida, Yucatán, Mexico
Photographs: David Cervera

Raw House is a single-family home designed by Taller Estilo Arquitectura in Merida, Yucatán, Mexico.

If we talk about architecture, in recent years it seems that the trend is to use synthetic and innovative materials, which are at the same time more expensive. Our concern for the Raw House project was exactly the opposite; the use natural, common and readily available materials in the city leaving them naked and exposed to appreciate their intrinsic beauty.

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (5)

The first challenge came with the dimensions of plot, an urban waste resulting from a subdivided family home; the area of 6.5 x 27.5 with a west facade was not the most encouraging for housing needs. The solution to the project, also solved the problems of sunlight on the west and the difficulty of cross ventilation in all spaces, creating a barrier with the services to the west and separating the northern limit of the house, leaving only 80cm that enable the creation of an “air chimney” which works successfully.

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (10)

Passive conditioning elements become an integral part of the design, the pool that cools the air before entering the house, the glass wall to the east that opens or closes the space and controls the flow and the volume of air, sliding glass doors into the “air chimney” that create an entrance for the natural light in the north and a plant wall to the west to increase the thermal barrier. Permaculture pots which always have water avoid overheating of the access area. Intermediate gardens work as a transition between the access to the living area and the interior garden.

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (1)

The material palette is largely determined by the construction and structural elements exposing them for the most part. The ordinary block wall, so common in the area transforms itself by avoiding the overlapping and being apparent becoming the “module” of whole design. Finally floors and woodwork elements (mostly recycled from old doors) add a warm character to the overall atmosphere.

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (8)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (17)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (20)

raw-house-studio-estilo-architecture-merida-mexico-david-cervera_dezeen_936_11 (Custom)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (19)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (4)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (11)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (13)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (14)

Raw House - Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot (12)

Empire House by Austin Maynard Architects

Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail.

Modern Duplex Apartment Overlooking the Tel-Aviv Beaches

A 250 sq meter modern duplex apartment in project BLUE, overlooking the Tel-Aviv beaches and surrounded by green fields. The main common area of the home is a double space spanning two floors high and includes a kitchen, a living room, a dining room, a guests’ restroom, a family room, a library and a sun terrace.

Beats By Dre Headquarters / Bestor Architecture

Bestor Architecture designed the Beats By Dre Headquarters located in Culver City, California. Beats, formerly focused on electronics, was established in 2006 and has grown rapidly to include music streaming services and lifestyle fashion.

Santa Monica Apartment by Commune Design

Renovation of a 3,000 square foot apartment in a 1960s building in Santa Monica, California. Floor plan was reconfigured to connect all rooms and open them up to views of the Malibu Coast.

Elsternwick Residence by Kennedy Nolan

Our work at the Elsternwick Residence involved the restoration and re-imagining of a substantial Edwardian house. The project was a great opportunity to deploy the principles of complete design embodied by the Arts and Crafts movement

Related Articles