facebook

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

Project: El Peumo House
Architects : Cristián Izquierdo Lehmann
Collaborators: Angela Koch, Jorge Cárdenas
Construction: Carlos Olivares
Structure: Osvaldo Peñaloza
Location : Peumo, VI Región de O’Higgins, Chile
Building Area : 163m2
Project Year : 2017
Photographs: Roland Halbe

El Peumo house is by a sandy plateau surrounded with pines and cypresses, receiving moderate winds and overlooking the Pacific Ocean afar. The project is conceived as a central cabin that gradually opens to the landscape in 4 symmetric fronts, following a continuous constructive module of 2 feet.

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

The building consists of a squared horizontal basement with a smaller squared room in the middle, from which four rooms come off perpendicularly, defining four rectangular patios in the corners. The central room gathers all the common circulations and hosts the cooking, dining and living areas under a four-pitched ceiling with a central skylight. Its vertical surfaces consist of a sliding window and a wall, of 5 and 7 modules each, placed in a symmetrical rotation along the center of the plan.

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

Each wall hosts a specific use —bookshelves, closets, kitchen or chimney— and an equal door at its corner. Behind them are the bedrooms, opened to the landscape through a large window at the front, and closed to the adjoining patios through walls that encase the sliding windows of the main living room. The patios only relate to the central room. When the windows open, it becomes a large terrace open to the outside along both diagonal axes. When the bedrooms shut their doors, they disappear between the walls becoming cut off the noise and circulations of the rest of the house.

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

The structure is made of laminated pine and is left uncovered, making explicit the constant measures and joints that rule the project. The perimeter is protected by a continuous horizontal eave. The roof, made of zinc, consists of 4 series of 3 triangular planes that run from the corners of the central skylight to the corners of the external eave. The form and pitch of each plane result from the 5:7 proportion ruling the central room and the height difference between the center and the borders. The symmetric rotation of this asymmetrical form produces the figure of a whirlwind, thus blurring the difference of the concave center and the horizontal perimeter into an organic totality.

living room / Cristián Izquierdo Lehmann

roof / Cristián Izquierdo Lehmann

children room / Cristián Izquierdo Lehmann

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

El Peumo House / Cristián Izquierdo Lehmann

plan

El Peumo House / plan 2

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Feiticeira House, Brazil / HUS Arquitetos

The Feiticeira house is located in a privileged terrain by the sea, featured by a big slope, main character in this project planning. The several volumes of this builded complex, develop into different floor levels, allowing a more pleasant path down to the sea, where a pier and a wood deck give access to boats.

Collection of Suspended Lamps: Ululi-Ulula

Ululi-Ulula is a collection of suspended lamps realized by the Italian designer Mateo Ugolini for the brand called Karman. The lamps are globular in shape, the designer bringing to life his desire of bringing the moon closer to us, shown from the fact that the lamps resemble a full moon.

Grand Europa Apartment for a Family That Loves Music

Located in Maracaibo, Venezuela, the Grand Europa Apartment, was designed by NMD Nomadas for a family that loves music. Description by NMD Nomadas: A family with...

Bell House – 1850s Fitzroy Bluestone Cottage Renovation

Bell House is an 1850’s home with a 1970’s addition. A complex, rambling house provided an interesting narrative on which to build. Robert Nichol...

Recreation Place in the Woods: Tom’s Hut

Raumhochrosen Architekturerzeugnisse is an architecture studio based in Bregenz, Austria, which designed the Tom's Hut as a place of refuge in nature, where you can find tranquility away from urban bustle.

Industrial Studio Apartment in Kiev by 2B.Group Architects

This industrial studio apartment is located in the old Khrushchev building in the Solomensky district of Kiev and belongs to the photographer Andrey Bezuglov. This bold interior design was conceived by architects Slava Balbek and Anna Kruglova