False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

Project: False Bay Residence
Architects: Olson Kundig
Team: Tom Kundig (design mentor), Kirsten R. Murray (design principal), Todd Matthes (project architects), Derek Santo, Michelle Hamilton
Interior Design: Geremia Design
Styling: Brian Paquette
Location: San Juan Island, Washington
Date Completed: 2018
Photography: Aaron Leitz
Text by Olson Kundig

The False Bay Residence is situated to maximize sweeping views of Haro Strait and the Olympic Mountains. A 15-foot-tall opaque entry door pivots open to reveal a view of the Sound through a double-height glazed living and dining space. The owners envisioned a home for both entertaining friends and relaxing as a family. The compact plan groups spaces for efficiency and minimizes unnecessary circulation.

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

“The architecture and warm palette & old, rush, dark metal, set against the lush blue, cool bay, set the tone for the palette, materials and pieces we selected. Double high windows in the living room showcase the picturesque bay and illuminate the silk Tai Ping rust carpet. Coffee Bean tables by by Holly Hunt sit next to a custom Living Divani sofa. The open shelving credenzas were designed to align with the window mullions. We had a lot of fun sourcing art for the client at Seattle galleries and was very excited about the Amir Zaki waterfall photograph placed in the living room.” said Lauren Geremia, the founder and principal designer of Geremia Design

living room / Olson Kundig and Geremia Design

Light and solar heat gain can be adjusted with four, 20-foot-tall exterior sliding wood shutters that extend across the entire west facade. Deep roof overhangs also provide shade and cover from direct sunlight and storms, while the hopper window above the entry door helps to naturally ventilate the house.

kitchen / Olson Kundig and Geremia Design

The spirit of efficiency extends to the limited material palette—wood, concrete, steel—simple, relatively low maintenance materials that, paired with energy-efficient glass and ready access to light-filled spaces, reduce the impact on the environment.

dining room, island retreat / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

suite, island retreat / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

bathroom, island retreat / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

False Bay Residence / Olson Kundig and Geremia Design

plan, drawing

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Gama Issa House, Brazil

Gama Issa House / Studio Mk27

The project " Gama Issa house ", ended in 2001. was retrofitted in 2015 when the finishing, decoration and window frames were changed, and a new lateral volume (a workshop) perpendicular to the pool was added.
Urban Classy Home Designed by HNK in Plenty of White and Vivid Colors

Urban Classy Home Designed by HNK in Plenty of White and Vivid Colors

The 150 sqm apartment covers the entire last floor of a newly built block of flats; it has a spacious terrace (around 60 sqm) and a smart partitioning, so we didn’t need to make radical changes in this aspect.

Sky Penthouse in Lumière Building Skyscraper, Sydney

The Sky Penthouse was completed by the Italian studio Missoni Home in Lumière Building Skyscraper, Sydney. Description by Missoni Home: As part of the Italian-excellence...
Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri

Lotto 16 Residence / Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri

Lotto 16 is part of the Garden cooperative in Marina di Ragusa, which consists of two-story residences surrounded by big gardens. The ground level hosts the living area, kitchen and dining room; all environments have a direct relationship with the exterior.
OPALO Store by Alapar Studio: A Fresh and Delicate Boutique

OPALO Store by Alapar Studio: A Fresh and Delicate Boutique

The new OPALO store space focuses on returning the prominence to the product by creating a boutique where personalized treatment is one of its hallmarks.

More Articles Like This