Residential ArchitectureHousesGateira Concrete House Designed in Harmony with Dramatic Landscape

Gateira Concrete House Designed in Harmony with Dramatic Landscape

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (3)

Project: Gateira Concrete House
Architects: Camarim Arquitectos
Architecture: Vasco Correia and Patrícia Sousa
Collaborated: Tiago Garrido, Jonas Grinevicius and Christoph Schwander
Location: Gateira, Penela, Portugal
Date: 2009 – 2014
Built Area: 403 mp
Site Area: 2143 mp
Photography: Nelson Garrido

Lisbon-based Camarim Arquitectos has completed in 2014 Casa na Gateira. The Gateira concrete house is built on splendid heights of Portugal.

Description by Camarim: Gateira is a hamlet placed on a beautiful hill planted with vineyards, pines and olive trees with splendid views over the southern tip of Serra da Estrela, the highest point in mainland Portugal. The clients – a British couple – wanted a second home to give them space, open air and silence, in contrast to their life in London.

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (6)

The first question: how to design on such a dramatic landscape, with an unusual balance between nature, agriculture and traditional architecture? Our strategy was to interfere as little as possible: one enters the house in the upper part of the plot, through a wall that evokes the region’s traditional slate buildings, and descends onto the house’s core – a social space split in 2 levels. From this space, the house’s volume breaks and extends along the topography in a subtle yet effective separation between social and intimate i.e. every space sits on a different level and has direct access to the outside. We may say that instead of a house in the landscape we thought of a house from the landscape, as though building a walk in the countryside.

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (9)

Beyond the romantic notion of a well-grounded house, extensive contact with the ground gives enormous energy benefits: we use the earth’s endless thermal mass to balance air thermal amplitudes throughout the day and seasons. The patio between the living room and the master bedroom is also a passive thermal device: it creates a thermal differential between the swimming pool and the patio, which generates an ascending air flow across the house for cooling in spring and summer, and it allows intensive insulation of the most innermost point in the house in autumn and winter.

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (7)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (19)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (16)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (1)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (10)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (11)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (12)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (14)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (17)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (18)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (8)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (1)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (2)

Gateira concrete house designed in harmony with dramatic landscape (4)

Subscribe to our newsletter

Vivid Color Apartment in the Downtown of Taipei City

Designer: Waterfrom Design Project: Vivid Color Apartment Location: Taipei City, Taiwan Area: 100 sqm Photographer: Kuomin Lee Situated in the Downtown core of Taipei City, Vivid Color Apartment is...

Minimalistic Modular Space Divider – Wallstreet by Casala

Wallstreet is an elegant, minimalistic modular space divider designed for roomy offices, waiting areas, exhibitions and fairs halls, and any other spaces where you would need to divide one large room into several smaller ones.

The Roof Of This New Northcote House Curves Upwards To Provide Sunlight

This Northcote House is another in a series of houses in which we’ve employed creative means of getting sunlight into difficult spaces, while creating an uplifting feeling for the occupant. The existing house was on a narrow 6.5m wide block with neighbouring walls built on both boundaries ...

SAOTA’s First Completed Project in Russia: Silver Pine Villa

In the Russian Capital of Moscow, this contemporary home, set among the pine woods on an island in the Moskva River, introduces a revolutionary outward-looking approach to the city's architectural tradition.

An 1850s Bordeaux Hotel Transformed into a Warm, Welcoming Family Home

In this mansion, an old Bordeaux hotel, the living space is revealed by the encounter between past and present. It is in the interpretation and the articulation of the existing architectural signs that has emerged the project, where each new architecture fragment fits and dances in its context.

Recommended Stories