Residential ArchitectureHousesMatanzas Vacation House, Chile / Cristián Izquierdo

Matanzas Vacation House, Chile / Cristián Izquierdo

Matanzas Vacation House / Cristián Izquierdo

Project: Matanzas Vacation House
Architects: Cristián Izquierdo Lehmann
Collaborators: Angela Koch
Location: Matanzas, VI Región de O’Higgins, Chile
Area: 178 m2
Year: 2018
Photographer: Roland Halbe

The Matanzas vacation house is located on the edge of a windy ravine facing the Pacific Ocean. The project is conceived as a centralized pavilion to take refuge from the landscape, and a terrace to contemplate it. The pavilion gradually opens to the outside, mediated by patios, while the terrace is suspended over the horizon in a panoramic way. Both are superimposed one on the other, almost without touching, preserving their formal integrity.

pool / Cristián Izquierdo

The pavilion is an exposed wooden structure governed by a continuous modulation at 67 cm., arranged on a circular base slightly separated from the ground. It is composed of a central squared room, from which four rectangular pieces emerge, forming four open courtyards at their corners. The centerpiece concentrates the places to cook, eat and live. Its 4 vertical enclosures are made up of a sliding window and a wall-case in a ratio of 5: 7, and are rotated symmetrically over the center of the plan, generating two continuous diagonal paths between the opposite courtyards. Each wall-case houses a different use (bookcase, TV, kitchen or fireplace) and an equal door in its corners. After these are the bedrooms, open to a patio through large windows that extend twice the modulation of the central opening, and closed to the next patio by a wall. The central piece, the bedrooms and the patios make up an interconnected space over the continuous travertine plinth.

Matanzas Vacation House / Cristián Izquierdo

The ceiling of the central area is arranged at a higher height, dilated from the rest of the house on 4 pillars adjacent to the doors of the bedrooms. Its structure consists of a rigid grid of variable section, which tapers to its ends as its load decreases. Each square hosts a skylight in the middle, whose systematic repetition gives a light similar to an outdoor terrace. On this roof the house develops its obverse: an open terrace without borders to contemplate aspects of the landscape that the pavilion under it suppresses. Both soils are necessary to mediate with the environment. This unity of purpose allows us to understand the different parts as members of the same whole.

living room / Cristián Izquierdo

fireplace / Cristián Izquierdo

kitchen / Cristián Izquierdo

Matanzas Vacation House / Cristián Izquierdo

Matanzas Vacation House / Cristián Izquierdo

Matanzas Vacation House / Cristián Izquierdo

Matanzas Vacation House / Cristián Izquierdo

plan

Špejle Restaurant in Prague / Collaborative Collective

Architect: COLL COLL (Cyril Pavlů, Krištof Hanzlík, Kateřina Vondrová, Marek Fischer) Project: Špejle restaurant Project location: Špejle, Jindřišská 16, 111 50 Praha 1, Czech Republic Completion Year: 10...

Studio Interior Design from Sim-Plex Design Studio

How to make effective use of the part of the studio when it is idle? How to improve the inspiration environment and atmosphere for the long duration time of staying by employees due to the pandemic?

Pune Brick House – Intimate Retreat in the Urban Environment

A For Architecture Studio designed the Pune Brick House as a retreat from the hectic life of the city. The house is located in Pune,...

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The Sile House is part of a nine single-family residences in the beach town of Jesolo Lido, Italy, and it’s built adjacent to the JMA-designed Jesolo Lido Pool Villa. This two-patios house has been developed to allow a strong relationship between inside spaces and outdoor areas

KC Apartment in Berlin by Set-Office Architects

The KC apartment needed thorough renovation as many of the floors were sagging and there was no real modern comfort to be found. We proposed tearing down a dividing wall and recreating a central axis, as this was common in historical buildings like these.

Related Articles