Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

Project: Elegant Family Abode
Interior Design: Yoko Kloeden Design
Location: London, United Kingdom
Completion date: 2020
Building levels 4
Photo Credits: Brent Darby

Centring the design scheme around the client’s contemporary art collection, Yoko Kloeden Design transformed a dated Victorian townhouse into an elegant family abode, set in the heart of Wandsworth, London.
Comprising a ground floor refurbishment, the team viewed significant artworks as design muses and developed each room around each piece – taking inspiration from the colours and textural elements while ensuring the overall space accentuated the art’s beauty.
The result is a distinguished family home that reflects the clients’ lifestyle and colourful taste, while still maintaining a calm and comfortable setting where nothing is too precious to touch.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

What was the brief?
With ‘child-proofing’ no longer on the agenda, Yoko Kloeden Design created an elegant and unique home design scheme to reflect the Wandsworth clients’ refined taste, while accommodating to their now grown-up family.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

Embarking on a complete ground floor refurbishment, the brief was to improve the kitchen extension including all new furniture and furnishings, while establishing a better connection with the garden.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

For the front half of the house, the ambition was to give a purpose to the under-utilised middle room, create built-in furniture and furnish all the rooms to reflect the client’s vibrant lifestyle and aesthetics.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

What was the design inspiration behind the project?
The client’s art pieces were at the forefront of each design; each seen as design muses used to develop each room’s colour scheme – ensuring to complement and highlight their beauty.

living room, Yoko Kloeden Design

As an example, the colour palette for the living room was deciphered by selecting tones from a pair of Scottish seascape paintings. The striking artwork consisted of various shades of blue from the sea, and vibrant green taken from the moss on the rocks.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

The colour palette of navy blue and burnt orange was identified early on by the clients as their favourite tones – demonstrated in the hallway design as well as the dining, family area where the statement art piece by Wimbledon-based artist Henrietta Stuart is accentuated and brought to life.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

What was the concept behind the Library?
Ahead of the refurbishment, the middle room of the house was an unused, lifeless space in desperate need of reviving. After exploring various options, Yoko suggested turning the area into a library for this book loving client – a TV-free space to relax after a busy day at work.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

To accommodate for their large book collection, Yoko’s team designed bespoke bookcases of different depths to fit a wide range of book sizes. Connected to the front living room, the colour palette in the library is evocative of its parallel space; with similar tones and textures sustained throughout.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

What was the concept behind the Kitchen?
The original kitchen was dated and disconnected from the rest of this family space, while the island was a little too large. The solution was for Yoko’s team to design a rejuvenated kitchen area, again incorporating the client’s favourite colours of navy and burnt orange.

kitchen, Yoko Kloeden Design

Clean lines were used to balance the contemporary art and furniture pieces, while naturally sourced materials – such as tactile hand-glazed terracotta tiles and Belgium limestone worktops – add the warmth and imperfection found in nature.

kitchen, Yoko Kloeden Design

What was the concept behind the Dining & Family room?
The dining and family areas were intentionally carved out to ensure the client’s children have their own space and the adults have theirs. The dining area was kept minimal, accentuated by statement pieces such as the beautiful live edge table and cane back dining chairs, chosen to keep the space light and airy while keeping a connection with the garden. Within the family area portion of the room, a bespoke media unit was carefully designed to conceal audio visual equipment and household knick-knacks, while beautifully displaying the client’s collection of ceramics.

dining area, Yoko Kloeden Design

How was the connection between the inside & outside improved?
Despite the tranquil garden space, the original timber patio doors were bulky and fussy so that the outside area was concealed. The solution was to keep the bi-folding opening but remove all architraves and sills to install frameless glass doors.

dining table, Yoko Kloeden Design

A seamless transition to outside was created by keeping the paving flush with interior floors, so that the inside and outside of the home feel intrinsically linked. In addition to this, the outdoor patio was re-designed to accommodate a small lounge area perfect for entertaining outside.

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

Elegant Family Abode by Yoko Kloeden Design

living area, Yoko Kloeden Design

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Stylish Penthouse Offering Panoramic Views Over Prague 3

Stylish Penthouse Offering Panoramic Views Over Prague

This stylish penthouse is technically separate object played on top of the apartment building. Layout was designed in the shape of a cross which allows separation of different functional zones. There is a dining zone, living area, area with rooms for kids and sleeping area.
Napa Valley House by Kathryn Quinn Architects 11

Napa Valley House by Kathryn Quinn Architects

The building materials played a large role in creating an industrial feel for the house, consisting of wood and steel trusses, concrete, and galvanized steel. The metal reinforces the idea that this is the type of building one would have historically found on this site.
Palm Residence , Clark | Richardson Architects

Palm Residence / Clark-Richardson Architects

Our Palm Residence takes inspiration from the Mid-Century Modern aesthetic and adapts it to the eclectic tastes of the contemporary client.

House in Amsterdam Completely Constructed with Massive Wooden Panels

Boumanstraat Kea ( house in Amsterdam) is a family home designed by Meesvisser Design Office. Located in Amsterdam, the entire building was built in 6 weeks Description...
Steven Vandenborre Designs a Glass And Concrete Pool House In Belgium 2

Steven Vandenborre Designs a Glass And Concrete Pool House In Belgium

The project brings together a walled courtyard and a swimming pool. The living area is a glass box contained within a concrete garden pavilion. By making the poolhouse entirely out of glass, with minimal framed windows, both inside and outside seems to disappear. Natural light is entering the pavilion by creating enclosed gardens.

More Articles Like This