Sagaponack House – Created by Connecting Three 19th Century Barns

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (4)

Sagaponack house is a family home refurbished by New York-based Christoff: Finio Architecture.

Description by Christoff: Finio: In the mid 1970s, the architect Tod Williams created a modest house for himself by connecting three small 19th century barns he had relocated to an undeveloped property in Sagaponack. The largest of the three served as the main living, dining, and kitchen area, and was the center of the pinwheel composition, with two smaller satellite structures serving as a bedroom suite and studio, respectively.

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (1)

The Sagaponack house was sold in the mid-eighties, and the new owner added a pool, a long wing of bedrooms, and an addition that all but swallowed the small bedroom barn in an effort to create a new but rather clumsy entry.

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (5)

Our work began when this owner sold the property to our clients, who wanted to regain the clarity of the original design, while adding their own layer of program.

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (6)

Rather than strip away everything that had been added, the kitchen, dining, and main entry were reorganized into a new, double-height volume located where the small bedroom barn once stood. That barn was moved to a more remote site on the property, where it now serves as a small guest house. The new structure that replaced it becomes the shifted domestic and geometric center of the house, acting as a mediator between the two original barns and the subsequent bedroom wing.

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (7)

The overall impression of the house is like that of a palimpsest, where generations of building are layered one over the other, both revealing and erasing, and creating a complex and intimate conversation between past and present.

Architects: Christoff: Finio Architecture
Photographs: Scott Frances

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (9)

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (8)

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (10)

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (2)

Sagaponack House - Created by Connecting Three 19th Century Barns (3)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ski Chalet in the Yellowstone Club – A Grounded Nest at 2700m

Designed by Locati Architects, Vikings View is a ski chalet located in the Yellowstone Club, Big Sky, Montana. Interior design scheme was conceived by the...

Loft Bed is a Good Option for Rooms with High Ceilings

G-Roc is an apartment in Eixample Dret, Barcelona, designed by Nook Architects and Gustavo Cela. The apartment has an area of 55 square meters. High ceiling of...

Garden Wall House / Sarah Kahn Architect

The Garden Wall house had to sit alongside the existing studio/garage building, allow for direct entry to the second dwelling from the lane way plus maintain access into the garage and to the studio above whilst retaining sunlight in the existing studio room, where the owner worked.

Italianate Style House, Sydney / Renato D’Ettorre Architects

This project involved the restoration and modification of a heritage-listed three storey Italianate-style c1890's terrace house and 1860’s sandstone stable in inner Sydney.

Beautiful Home in Chile With Panoramic View Over the City

This beautiful home is located in a residential area at the foothills of Los Andes mountain range. The plot, located on the east face of a small island hill, face the Andes mountains just a few kilometers away, creating a frontal relationship and a perception of vastness, very scarce at city level.

Mews House Notting Hill by Louise Holt Design

Mews House Notting Hill is a renovation project completed by Louise Holt Interior Design in collaboration with James Lambert Architects. Project description: When our clients...