Pitanga House by Estudio BRA

Pitanga House by Estudio BRA

Project: Pitanga House
Architecture: Estúdio BRA Arquitetura
Authors: André Di Gregório, Rodrigo Maçonilio;
Project team: Beatriz Rocha, Julia Lazcano, Lorran Siqueira, Marcella Cruz
Year: 2016
Location: Santa Isabel, SP – Brazil
Plot: 927,00m2
Construction area: 328 sqm
Photographs: Federico Cairoli
Text by Estúdio BRA

The Pitanga House was designed for a family who decided to move from one of the busiest neighborhoods in the city of Sao Paulo to live in Santa Isabel, a city about 55km from the capital.

Pitanga House by Estudio BRA

The plot is in an environmental reserve, which makes the native vegetation appear abundantly. This oriented the most important visuals of the house to the denser part of the forest but that did not harm any visual of the house because on all sides of the 800 sqm plot you can see large trees.

Pitanga House by Estudio BRA

The house is divided between three levels. At the upper floor we find the bedrooms and a small office. The kitchen, barbecue, laundry room, living room and a suite are located at the groundfloor sharing space with the trees. The whole ground floor has large glass sheets that close (or open) the living and dining room and thereby control their integration with the leisure area and pool are on the same level.

interiors, Estudio BRA

At the lowest level there is a volume of concrete embedded in the natural profile of the lot, in this part we have an office for the couple who can now work from home, a garden and a garden, a space for the care of the dogs of the house [two English shepherds and a mutt dog] plus a room for the pool machinery. Access to these areas is by a prefabricated concrete helical staircase, which creates a path and kind of displacement, even within the lot, to register that the couple is leaving for work. Even if this ‘going to office’ only means leaving the main volume behind.

interior design, Estudio BRAThe concrete structure makes the house look like a stone in the middle of the trees and aims to make a smooth transition between the natural and the built by the human hand.

Pitanga House by Estudio BRA

kitchen, Estudio BRA

Pitanga House by Estudio BRA

bedroom, Estudio BRA

home office, Estudio BRA

bathroom, Estudio BRA

pool, Estudio BRA

Pitanga House by Estudio BRA

Pitanga House by Estudio BRA

Must Read

blank

Summer Retreat in Maine: Three Identical Cabins Connected by a Deck

Little House On The Ferry is a summer retreat composed of a group of cabins designed by GO Logic in Vinalhaven, Maine, USA. CLT’s were...