Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm

Architects: CMC Architects
Project: Engel House
Author: Vit Maslo, David Richard Chisholm
Project Architect: Jan Hrebicek
Collaborators: Dan Simpach, Gabriela Sekyrov
Interiors: ALNUS
Realization: CMC Architects, Baustav
Size 346 m2
Location: Andelska Hora, Czech Republic
Photography: Jakub Skokan and Martin Tůma/ BoysPlayNice

Engel House is a recreational villa near the spa town of Karlovy Vary. Built in a traditional form of Czech village house, the Engel House is located in Andelska Hora a protected area of the country just under the cliffs with ruins of a Gothic castle. The authors of this projects are Vit Maslo and David Richard Chisholm.

Location
In a small community in the Western region of the Czech Republic, not far from the spa town of Karlovy Vary, this villa was designed as a recreational house for an accomplished man, his family and friends. The architect’s intention was essentially to assimilate the romantic context of this small village, posited just under the massive cliffs and ruins of a Gothic castle, where the town originated. Andelska Hora (originally in German Engelsburg), belongs to a protected area of the country, and sits above 600 meters in altitude. The local climate, as one could expect, has dramatic extremes.

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 1

The concept of this villa evolved from traditional forms of Czech village living typologies, which include ‘saddle’ or A-frame roofs made from wood timber construction. The design brief was of course for a completely modern recreational villa, for both summer and winter seasons. The land plot is 2 163m2 and has ideal South orientation, approached from the North, with fabulous views of the regions ‘waves’ of green hills. The built-up footprint of the villa is 346m2.

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 2

Composition
After careful analysis of the site and surroundings, a ‘cross’ configuration was proposed in plan, with double-height massing of the main functional components of the villa. The crossing forms are flat-roofed and one floor in height, containing secondary or support spaces. The orientation is North-East/South-West for the axis of the main body of the villa. The basic planning principle allows for a simple and clear entry court, off the local street, with easy garage access. This resulting ‘L’ shape forms a semi-enclosed space, giving ground-floor orientation and an excellent view to the open countryside.

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 3

Disposition
The main living space is in the South-West end of the double-height volume, which also includes an open gallery to the upper level. The living style is informal, with the kitchen-dining also oriented to the roofed, outdoor kitchen and entertaining area. Separating the living room from the kitchen area is a towering black metal fireplace with glass doors, which is a main feature of the well-proportioned space. The side wings of the ground floor, which form the cross in the plan, have master bedroom, study and service functions. The upper level of the main villa body, with its open gallery to below, has three guest bedrooms and bathrooms.

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 4

Interior
The Engel House  brief asked for wood timber construction, made from massive wood beams and panel walls, which ultimately form the ‘wood-living’ concept of the house. The wood panel wall system is left exposed to view, with a light white-toned stain, elegantly contrasting the dark wood floor and wall cladding. The primarily wood interior is contrasted with metals, both finished and unfinished, and features decorative lighting made from Czech crystal. Bathrooms are generous, but simple in design, also with contrasting, large format ceramic tiles in dark brown and beige colors.

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 5

Facades
The façade materials were selected so as to fit well into the context and have lasting beauty. The forms and materials concept attempts to assimilate simpler, utilitarian objects and buildings common in the region. The vertical ends of the main villa body are from recycled, charred Spruce wood, and the East-West façades are clad with standing seam, pre-oxidized RHEINZINK. The lower crossing wings are clad with CORTEN, or rusted steel sheets, which give the feeling of workshops or shed-like service buildings supporting the main living spaces.

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 6

Gardens
Generally, the landscape is composed of existing trees and new indigenous plants, complimented with low-maintenance, succulent types of bushes and flowers. The swimming pool is oriented South-West, and, like the villa, is warmed with a heat pump system. Terraces have Ipe wood, which ages quite well and has very good durability.

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 7

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 8

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 9

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 10

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 11

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 12

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 13

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 14

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 15

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 16

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 17

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 21

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 18

Engel House by Vit Maslo and David Richard Chisholm 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family

Being part of a semi detached house in a conservation area did provide some context to work in. This London brick house also acts, to some degree, as a gatekeeper to a small mews road along its flank wall.

Collectors Cottage / Mark Szczerbicki Design Studio

Collectors Cottage is a renovation and extension of an existing character-filled bungalow. The design celebrates domesticity by providing a well-crafted backdrop for the owner’s quirky collection of artifacts, ceramics, instruments and household goods.

Flight House: modern interpretation of a mountain home

The Flight House is a modern interpretation of a mountain home designed by Sacramento-based Sage Architecture. It is set in the Martis Camp development in...

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria

A contemporary family home with large open spaces was the core consideration of the client brief for Bloomfield. Designed by FGR Architects, natural light, simple materials, space and height have all been cleverly incorporated to allow a family to entertain and grow into.