Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior

Architect: OK Plan Architects
Project: Rusty house
Location: Humpolec, Czech Republic
Area: 250 m2
Photography: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
Collaboraters: IPMB, Čadas Interiér ( custom-made furniture), Color–design ( drapes and textils ), OK Control
250 m2

Built in the small town of Humpolec in the Czech Republic in 2005, the now iconic Rusty House demonstrated the possibilities of working with a relatively small and tight parcel with numerous limitations.

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 1

The Rusty house was built with exposed materials in their raw state: polished concrete floors, an exposed galvanised steel structure forming the basic axis of the house, corrugated sheet metal covered with concrete for the ceiling and a concrete screed as the final wall finish. The entire exterior of the house is clad with pre-rusted sheet metal (CorTen). The landscaping of the garden forms an integral part of the project, and therefore, after being originally shunned by the public, the house naturally blends into the neighbouring line of homes. Thanks to the mature trees planted around the house, it has become virtually invisible.

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 2

After living in the house for 12 years, the owner decided to renovate the interior and to ‘soften’ the original ‘rawness’ on the main floor of the living space. Additional layers were added to the interior for both aesthetic and functional reasons. The basic parameter that had to be improved was the acoustics of the interior. All of the hard and reflective surfaces in the minimalistic interior were modified, and the acoustics of the space were improved considerably by the installation of oak ceiling panels. The wood is scored with perpendicular lines, creating an unusual impression consistent with the certain austerity of the Rusty house. New drapes also increased the acoustic comfort and intimacy of the space.

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 3

Other changes were focused only on the redesign of the interior. The majority of new elements were custom-made based on designs produced by the architecture studio responsible for the original and new concept. The new kitchen cabinets replace older, functionally obsolete types, while the new fireplace insert reflects the latest trends in heating. The entire lighting and control of the house underwent a major change from both an appearance and energetic perspective. The heating system was technically improved as well.

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 3

The owners don’t perceive the renovations as a reconstruction but rather as added functional layers applied to the original raw structure; the old and the improved complement one another and form a harmonious, new whole. ‘It’s fantastic that the house is able to naturally respond to new demands and ages or matures with us’, noted the satisfied owners.

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 5

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 6

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 7

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 8

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 9

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 10

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 11

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 12

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 13

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 14

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 15

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Courtyard House Designed for Relaxed Living and Outdoor Entertaining

Hidden behind the soaring private entrance, is a modern four-bedroom home designed for relaxed living and outdoor entertaining. The Courtyard House brings a sophisticated combination of modern living intertwined with texture, warmth, raw simplicity, and earthy luxuriance.

Shunfenglou Seafood Restaurant by Topos Design Clans

TOPOS DESIGN CLANS announced the latest project, a seafood restaurant in Yongqiang, Wenzhou, on the coast of East China Sea, with a theme inspired by the ocean beside the city. Shunfenglou Restaurant is a well-known old fashioned local seafood restaurant.

Taipei Open Flat – Wood, Redbrick, and Concrete for a German Lifestyle

This Taipei Open Flat was designed by KC Design Studio for a young German owner. Project description: Located in East District, Taipei City, this open flat case...

A Los Angeles Residence Celebrating Art and Nature

Organic architecture experts Kristopher Conner and James Perry of Conner + Perry Architects were commissioned by a deeply-rooted Los Angeles couple to design a home that seamlessly fits their family and lifestyle