A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

Official project name: Le Littoral / A Luxury Tourist Residence
Architecture: Architecture49
Designer and project manager: Viviane Zhang
Location: La Malbaie, Quebec, Canada
Completion: June 2020
Project area: 220 m2 (2,400 ft2)
Structural engineering: SBSA
Building Mechanics: Habitat Refrigeration
General Contractor: Habitat Ecoconstruction
Photographer: Stéphane Brügger
Text and photos: Courtesy of Architecture49

A couple passionate about gastronomy and great lovers of Charlevoix dreamed of designing a contemporary residence in this exceptional natural setting, both to enjoy a pied-à-terre in this region, but also to create a high-end tourist home where families, friends, or colleagues could gather. Inspired by the breathtaking view of the river and the picturesque rural setting, and guided by the firm Architecture49 through all stages of design and construction, the owners succeeded in creating a home with a minimalist, sustainable and honest design, which honors the experience of the place in all its simplicity and beauty.

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

Charlevoix is known for the majesty of its views: the St. Lawrence River meets the sea, the mountains of the Hautes Gorges skirt fertile plains, under a sky that plays the role of a moving painting. The region, its terroir, and the people who live there receive each season many visitors seduced by its authenticity. The architecture of the region combines historical buildings and resolutely contemporary works. Le Littoral blends into this environment by deconstructing and reworking the silhouette of the region’s farm buildings, making it a luxury tourist residence that’s resolutely contemporary and discreetly inserted into its surroundings.

pool, Architecture49

Purity and functionality as pillars of the project
To make the Littoral an ideal meeting place and resort, conducive to creating memorable moments for the people who stay there, Architecture49 has created a sleek and functional environment, full of discreetly integrated facilities. A swimming pool, sauna, fireplace, and spa contribute to the comfort and relaxation of its occupants. The kitchen, which occupies a major space upstairs, is equipped with a multitude of professional tools for amateur chefs and gastronomes so that they can take full advantage of the high agricultural and culinary center that is Charlevoix.

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

A neutral color palette (limited to black, white, and wood), a wooden structure, with finishes in noble materials, the use of off-center volumes, and function determining form, are trademarks of Architecture49. The desire of the designer and owners was to create a house from which would emanate a sense of comfort, peace, and calm so that people can feel the spaces contribute to their well-being. The building, which is minimalist and easy to understand and live in, leaves plenty of room for users to express themselves. They can thus better appropriate the space while connecting with their environment. This house is built for Charlevoix rather than a house built in Charlevoix.

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

A design in adequation with the natural dimension of the site
The insertion of a resolutely contemporary house in an impressive natural environment was a challenge, but also created the interest of the project itself. A special effort was made to minimize the impact on the land, woodcutting, and landscaping, so as to envelop the residence in a natural setting while enhancing the majestic view towards the St. Lawrence River and La Malbaie Bay. Thus, the cottage was built high up, leaning on the gentle slope and without a basement, as this would have required extensive excavation.

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

The general shape of the house’s plan follows that of the land, all in length, and is laid out in a precise axis, chosen to offer a view of the river in front and a great intimacy thanks to the forest at the back. Around this axis are optimally positioned the volumes, openings, and interior rooms. Their layout minimizes energy consumption in both summer and winter, creating a cocoon that maximizes the intimacy of its occupants while offering the rooms the soft luminosity of a forest clearing.

living room, Architecture49

Natural materials and local know-how
This Luxury Tourist Residence is integrated into the environment of its region by using local resources, businesses, and artisans. The structure, assembled a few kilometers from the house using locally produced FSC certified wood, creates the skeleton of the building. The choice of natural materials, such as eastern cedar and pine, produced in the region, was obvious. Subsequently, the selection of local equipment and suppliers was central to the project. The kitchen countertop is made of Quebec granite, the roof is made of contemporary sheet metal, the chimney has a high ecological performance, the pool and even the home automation are produced by Quebec companies that demonstrate the know-how and technology of the province.

kitchen, Architecture49

plan 1

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

bedroom, Architecture49

bathroom, Architecture49

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

A Luxury Tourist Residence with a Majestic View of the River

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Concrete Weekend House in Downtown Sao Paulo

Architects: SPBR Project: Weekend House in Downtown São Paulo Architect in Charge: Angelo Bucci Design Team: Nilton Suenaga, Tatiana Ozzetti, Ciro Miguel, Eric Ennser, João Paulo Meirelles...
Stefano Viganò Designed a Double-Height Loft with an Industrial Personality

Stefano Viganò Designed a Double-Height Loft with an Industrial Personality

A double-height loft, an intervention where works have already started, a young family and their home renovation. This project is focused on reorganizing the open-plan living space, enhancing its verticality and preserving the layout of the rooms - bathrooms excluded.
Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 3

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa

The strategy used for an energy-efficient home is to reduce its consumption by means of good covering insulation of the building and a good use of the heat gain and loss.
Casa Na Maia, Portugal / Adoff Arquitectos

Casa Na Maia, Portugal / Adoff Arquitectos

The set of buildings is located in the center of the Portuguese city of Maia, a neighboring town of Porto, and has its origins in an early 20th-century farmhouse, once part of a larger estate.
Rare Modernist Home Gets Restored and Updated

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated

Original architect William Krisel designed the block home in 1963 for a builder friend, creating a U-shaped plan that wraps around a backyard lawn and pool, allowing all rooms to have access to the outdoors and views of the landscape.

More Articles Like This