Estrade Residence, Quebec / MU Architecture

Estrade Residence

Located in the verdant Laurentians in Quebec, the Estrade Residence reveals itself discretely on the shores of Lac de la Cabane in St-Adolphe d’Howard. The house was designed by MU Architecture. It is by studying the steep and rocky topography of the place that MU Architecture decided to highlight the peculiarities of this site with an adapted and captivating architectural intervention. The first objective was to design a house in total harmony with its environment.

Estrade Residence 1

The singular topography of the project takes the form of a rocky crest that plunges into the lake. In order to create a discovery path, a series of animated volumes come to anchor, skirt or levitate on this unevenness. Their staggered and superimposed layout generates a multitude of terraces that embrace the site. This deployment creates a rich dialogue between architecture and the wild landscape.

Estrade Residence 2

The Estrade gives birth to long walls of natural stones which seem to be born from the depth of the ground. As they seem to project themselves towards the landscape, these long walls generate and protect the apartments on the ground floor while giving users direct access to the land bellow. The rocks extracted during excavation were reused in the landscaping around the house, becoming also actors of this architectural narrative.

Estrade Residence 3

Discreet and intriguing thanks to its blind masses; the Estrade Residence is revealed slowly, volume after volume. A wide recess under what seems to be a floating cube invites us to penetrate into the place. From the entrance, an aerial and magisterial staircase welcomes the visitor and unfolds in a vast luminous space. Lined up precisely on large openings, it connects all levels in asymmetric flights. The absence of columns in the design makes the glass railings levitate, thus giving the impression of great lightness.

Estrade Residence 4

Minimalism and attention to detail bring to the residence a certain purity and comfort that immediately gives the tone to the project. Each corridor leads to a luminous opening and makes us discover a larger and more complex residence than at first sight. The spaces offer both conviviality and intimacy through a different atmosphere at each level.

Estrade Residence 5

At ground floor level, the open space is well defined and offers breathtaking views of the lake. Bathed in natural light the main floor ends with a veranda that extends the kitchen to the outside. This large volume of the ground floor stretches perpendicularly to the natural ridge so as to maximize the panorama over more than 60 feet in length.

Estrade Residence 6

The black ash coloured kitchen and integrated furniture contrasts with the whiteness of the walls and breaks the monochromy. In addition, the double-sided fireplace located in the center of the common room accentuates the warm feel of the place. The floors, covered with natural wood as well as the terrace allows for a seamless and subtle transition from the interior to the exterior. This main volume cladded with natural cedar forms the heart of the project and brings the family together. It marks the transition between the activity of the lower spaces devoted to children and the calm of the parental suite upstairs.

Estrade Residence 7

At the top, a second black cedar mass dramatically overlooks the entrance and dominates the surroundings. It houses the master’s apartment, complete with a bathroom and a large walk-in.

Estrade Residence 8

The volumetric and vernacular aspect of the Estrade residence combined with its materiality testifies to an architectural writing that composes with its environment. This tripartite composition, spread over several levels, blends with nature following the seasons. Moreover, the articulation of its areas within its masses integrates the house softly and reduces the impact of its 3600sq.ft. Its spatial quality is due to the comfort and feeling of well-being, reflecting the image of the tranquility of the place.

Architects: MU Architecture
Project Name: Estrade Residence
Project team: Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Jean-Philippe Bellemare, Pierre-Alexandre Rhéaume, Floriane Deléglise
Location: St-Adolphe d’Howard, Quebec, Canada
Project Area: 3600 sq.ft.
Photography: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Estrade Residence 9

Estrade Residence 10

Estrade Residence 11

Estrade Residence 12

Estrade Residence 13

Estrade Residence 11

Estrade Residence 12

Estrade Residence 13

Estrade Residence 14

Estrade Residence 15

Estrade Residence 16

Estrade Residence 17

Estrade Residence 18

Estrade Residence 19

Thank you for reading this article!

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Deep Point Road House by BFDO Architects 19

Deep Point Road House by BFDO Architects

A 1950s ranch house failed to make the most of its 17-acre site overlooking two converging creeks. The owners wanted to enlarge the house and take advantage of the sweeping vistas and light reflected off the water. The Deep Point Road house was torn down to its foundation, which had to be kept in part due to the building’s proximity to the water.
Beijing Textile Factory Converted into an Office for Media Company

Beijing Textile Factory Converted into an Office for Media Company

The new Beijing office of media company CWITM is located in an old textile factory in creative compound. The space is divided in two sections by a longitudinal industrial shed roof with skylight.
Gyoza Bar is a Fusion of Japanese Comic Graphics with Eye-Popping Colors

Gyoza Bar is a Fusion of Japanese Comic Graphics with Eye-Popping Colors

In the hands of Alvin-T Studio, Gyoza bar is a made out of a fusion of Japanese comic-ky graphics with eye-popping colors. Many of the furniture were custom designed with a young and cheerful mood in mind.
Micro Apartments in London Designed by Bicbloc 1

Micro Apartments in London Designed by Bicbloc

The existing property consisted of a four-storey Victorian terraced house divided into 11 bedsits with a back garden. The client wished to convert the property into a new co-living concept to cater to the strong rental demand in London and changing living habits. Bicbloc managed to reconfigure the original layout into 14 serviced 18 sqm studio apartments.
Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State 2

Sustainable Mountain House in the Methow Valley of Washington State

Project: Mountain House in the Methow Valley Architects: Finne Architects Location: Washington, USA The Mazama house is located in the Methow Valley of Washington State, a secluded...

More Articles Like This