Residential ArchitectureHousesExtended House in Prague / BOQ Architekti

Extended House in Prague / BOQ Architekti

Extended House in Prague , BOQ Architekti

Project: Extended House in Prague
Architects: BOQ Architekti
Lead Architects: Miroslav Stach, Jana Stachova
Location: Prague, Czech Republic
Completion Year: 2017
Gross Built Area: 150 m2
Photographer: Tomas Dittrich

LIGHT PLAYS A KEY ROLE HERE
Light plays a key role here. On the first look we dealt with lack of daylight quite easily. We just extended the area of couple of square meters, and besides the complete wall attached to the neighbours site, we left all the others glazed including the ceiling. Finally the light from South and West could enter the interior. Despite the fractional reconstruction which was made, we had to deal with lost of bureaucracy resulting from the ground plan.

Extended House in Prague , BOQ Architekti 1

DISPOSAL
Except the kitchen line and its position we basically changed the whole ground floor. We replace the garage entrance with the door entry which helped us to gain some additional place to the floor. A generous hall with the access to the technical room was set in plus a toilet. Also the living room gained on space, next to the stairway we placed on object which serves as a library with hidden entrance to the stock placed underneath the stairs.

Extended House in Prague , BOQ Architekti 2

In the place of the original door entry we decided to put a comfortable design bench challenging the owners to relax a bit.
Additional drawers were added the to kitchen line which are partly closable with the movable covers made from milk glass.

Extended House in Prague , BOQ Architekti 3

The upper floor experienced a fractional demolition which again helped to make the place bigger and brighter. A cabinet that can be closed or left opened due to the movable boards is set here together with the family lobe that includes a private shower room and a toilet.

Extended House in Prague , BOQ Architekti 4

You can find two children rooms and a big bathroom in the same floor.
Over the stairway there is a light well that again brings light to the inside part of the house.

Extended House in Prague , BOQ Architekti 5

COLOUR SCHEME AND MATERIALS
The lack of the day light influenced the whole selection of materials. Mainly natural, raw, pale and warm shades can be found here. The oak tree floor, concrete imitation in the bathroom, the white specially designed pieces of furniture with wooden elements face the industrial structure of the outbuilding.

Extended House in Prague , BOQ Architekti 6

GARDEN
The garden solution was designed together with Petra Novotna, the garden architect. We came up with the concept of the long terrace with the canopy construction.

Extended House in Prague , BOQ Architekti 7

Extended House in Prague , BOQ Architekti 8

Extended House in Prague , BOQ Architekti 9

Extended House in Prague , BOQ Architekti 10

Extended House in Prague , BOQ Architekti 11

Extended House in Prague , BOQ Architekti 12

Extended House in Prague , BOQ Architekti 13

Apartment B Vienna / Destilat Architecture + Design

Our client bought two apartments on opposite sides of the same corridor on the 4th floor of a Viennese “Gründerzeit” building. The smaller apartment with its 65m2 faces the courtyard while the bigger, approximately 100m2-apartment looks towards the street as well as the courtyard side.

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects

This new house in a dense, beachside suburb required clever management of privacy and views. The Coogee Beachside house, for a young family, was to be robust, liveable and light filled but with a layering of spaces that provided flexibility, separation and privacy.

Ema House by Evelyn Mcnamara Architecture

Evelyn McNamara Architecture has completed Ema House, a vacation home located in Waiheke Island, New Zealand. From the architect: The Ema House is a high-spec...

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings

Balcones house is perched on the edge of a fractured limestone cliff, which is a part of the echelon of the Balcones fault. Rooms look either downhill into the tops of trees in the ravine below or uphill into the rock gardens behind the house.

InterContinental Shanghai Wonderland Hotel

InterContinental Shanghai Wonderland Hotel has been constructed inside an abandoned quarry. As to better fit into the surrounding environment, the interior design of the hotel has applied 'Aesthetics of Mining' concept as reference,...

Related Articles