Residential ArchitectureRenovation ProjectsThe Extension and Refurbishment of a South West London House

The Extension and Refurbishment of a South West London House

South West London house

This project is a extension and refurbishment of a South West London house to create a modern family home for two busy creative professionals. The project was completed by London-based Granit Architects.

From the architect: Our client wanted to open up the ground floor and refurbish the house throughout to create a modern, minimal family home. The large open space in the kitchen and dining room was achieved by lowering the floor and extending out to the side and the rear. This was enhanced by a reclaimed column – taken from an old bandstand – in the kitchen that supports the first and second floor of the building removing the need for a load bearing wall. This creates a feeling that the building above is floating over the kitchen. A large L shaped roof light enhances the natural light and spacious feel.

Extension and Refurbishment South West London

Full width Critall doors across the rear also help to flood the room with afternoon light and marry with the garden beyond. An industrial aesthetic is established through the use of the glazing, the reclaimed column and exposed brick walls, giving the space a unique quality both in terms of shape and finish.

Extension and Refurbishment 2 South West London

The design maintains strong links from the front to the rear of the house through full width steps linking the both the hall and the sitting rooms to the kitchen dining area.

Extension and Refurbishment 4 South West London

South West London house

Extension and Refurbishment 6 South West London

South West London house

Extension and Refurbishment 10 South West London

Extension and Refurbishment 11 South West London

South West London house

South West London house

Thank you for reading this article!

Oxnard Beach House by Montalba Architects

Oxnard Beach House intended to be a second home and gathering point for family and friends. This beach front house combines intimate interior spaces with expansive ocean views throughout all three levels of the house.

Minimalist Small Apartment in Moscow Designed in White

This apartment with a total area of 43.72 m2 is located in a modern residential multi-family housing in Moscow, Russia. The customer is a young IT specialist who spends a lot of time outside this apartment. The main idea was to organize a large open space with maximum natural light. A set of furniture was planned to be minimal.

Florence House / Klopper & Davis Architects

Klopper & Davis Architects have designed this modern open plan house for a young family with two children. Florence house is located in Perth, West...

Sugamo Shinkin Bank, Nakaaoki Branch – Rainbow Melody by Emmanuelle Moureaux

French designer Emmanuelle Moureaux has completed her fourth branch for the Japanese bank Sugamo Shinkin. The architectural design concept of Nakaaoki branch was named...

Castle Rock House: Beach Houses with a Fabulous Openness

Castle Rock house is designed by Herbst Architects and won the NZIA - Auckland Architecture Award 2015. The house is located on the coast...

Related Articles