Residential ArchitectureHousesExtension of a Single Family House in Trondheim, Norway

Extension of a Single Family House in Trondheim, Norway

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (1)

Arne Garborgsveg 18 is an extension of a single family house completed in 2014 by Tyin Tegnestue Architects. The house is located in Trondheim, Norway.

Description by Tyin: This project is the result of our first attempt at commercial architecture in the Norwegian setting, and thus a learning experience. It is the first time of working with detail in accordance to building code and regulations on Norwegian soil. This resulted in 30 cm thick walls and roofs half a meter in thickness. The project is an addition to a single-family house, in this case home to a family of four. The family wanted to expand their living space. In keeping with the methods adopted in the international setting, we assumed total entrepreneurship over this building process. In taking total control over the process, one also accepts total responsibility. The risk increases, not in the least financially.

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (3)

On the ground floor the project created a spacious entry area with a combined bath- and laundry-room. The second floor of the addition adds a new multi-purpose room with a high ceiling. This constitutes a break with the monotonous section common to this type of house from the 1950s. The distribution of functions, answering to different needs, contributes to the particular shape of this addition. The house stands out in an otherwise very traditional Norwegian neighbourhood. It challenges the boundaries for what is acceptable within building norms. The feedback from the local area has been on both ends of the scale, ranging from positivity to skepticism.

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (8)

The facade is cladded with naturally treated pine, the same environmentally friendly material used previously on our boathouse project. For the interiors of the addition, we decided to use Norwegian plywood from birch, with visible bolts and simple details. This project confirmed the notion that a close commitment to a project is a key factor in achieving the desired result. It also prooves that the method we have learned and used in the international setting has relevance in Norway. Visit Tyin Tegnestue Architects

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (2)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (9)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (10)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (12)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (13)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (14)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (4)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (7)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (5)

Extension of a single family house in Trondheim, Norway (6)

Subscribe to our newsletter

Space & Co, 2 Southbank / Architecture BVN

Project: Space & Co, 2 Southbank Architects: Architecture BVN Location: Southbank, Australia Completion date 2018 Area: 1800m² Photographer: Tom Ross Description by BVN: As a major provider of real estate...

West Village Penthouse Renovated and Reconfigured as an Open and Airy Home

This sixteen hundred square foot floor through, West Village penthouse with a private roof was gut renovated and reconfigured as an open, airy two bedroom, two bathroom home. A new stair and bulkhead were designed for access to a new multi level roof deck complete with a bar and hot tub.

Oriental Warehouse Loft: Complete Reconfiguration of a Loft Apartment

Oriental Warehouse Loft was designed by Edmonds + Lee Architects in San Francisco, USA. From the architect: This project located in the historic Oriental Warehouse...

This House is Like an Archaic Stone Block in Middle of the Forest

This concrete house was designed by Swiss studio Wespi de Meuron Romeo Architects in Caviano, Switzerland. Description by architect: The house, designed as a residence for a...

JG Phoenix Shenzhen Office

This project is the new office of design practice JG Phoenix in Shenzhen. By bringing in artworks, the designers hoped to convey the team spirit of communication and cooperation.

Recommended Stories