Glebe Red House / Benn & Penna Architects

Glebe Red House / Benn & Penna Architects

Project: Glebe Red House
Architects: Benn & Penna Architects
Lead Architect: Andrew Benn
Design Team: Michelle Dunas, Sean Tran
Location: Glebe, New South Wales, Australia
Area 190.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Tom Ferguson

Description by Benn & Penna: Glebe Red involves major alterations and additions to a large Victorian terrace, including new living spaces, bedrooms, courtyards and studio. Conceived much like our Balmain Pair houses, our brief was to accommodate a large intergenerational family, whilst carefully managing their increased need for privacy, integration and flexibility.

Glebe Red House / Benn & Penna Architects

The project amalgamates the homes ground floor living spaces into a single landscape like communal space; overlapping building and garden whilst loosely connecting one end of the property to the other.

Glebe Red House / Benn & Penna Architects

A carefully designed courtyard was fundamental to the Glebe Red House, combining a variety of landscape elements that deliberate a place of gathering. An amphitheatre, pond, garden beds and platform, are carefully arranged beneath a mature tree canopy.

Glebe Red House / Benn & Penna Architects

The courtyard design flows into rooms either side of the garden, with pockets of spaces blending inside and out, and gently arcing ceilings demarcating internal spaces, but without the need for physical separation. An additional micro courtyard is carved out of the main house, bouncing iridescent light into the kitchen and living rooms.

Glebe Red House / Benn & Penna Architects

The opposing courtyard facades appear as mirrored reflections of one another, like playful mimes that subtly frame an outdoor room. Uluru-red brickwork gives the additions a landscape-like feel, as if the traditional Victorian formalities have been eroded to reveal the delicacy of the original buildings structure.

Glebe Red House / Benn & Penna Architects

interior design, Benn & Penna Architects

interior design, Benn & Penna Architects

interior design, Benn & Penna Architects

interior design, Benn & Penna Architects

interior design, Benn & Penna Architects

interior design, Benn & Penna Architects

interior design, Benn & Penna Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Modern Villa Maximizes Light and Space in Vietnam

Modern Villa Maximizes Light and Space in Vietnam

Architects were assigned to design a corner villa in an urban finished civil work. In here, series of apartments were finished civil work and sold many years ago. Many of them have not been used and damaged by years when the urbanization is ahead of the need of people.
Sooke House

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

The Sooke house, made for a woman and her dog sits on a rocky knoll where the forest meets the sea. A small clearing nested among the trees upon the knoll provides slices of ocean and mountains through the trunks of the large pacific northwest rainforest.
Modern 60’s Renovated House, Tel Aviv / Broides Architects

Modern 60’s Renovated House, Tel Aviv / Broides Architects

A house from the 1960s designed originally by Noy Pedro Architects was purchased and used by its owners as a home office. The building was extensively renovated while maintaining the original design.
De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former Garage in West London

De Rosee Sa Have Designed a Courtyard Home on the Site of a Former...

The client's brief was to demolish an existing single-storey storage garage and construct a new two bedroom courtyard home in an awkward space between rear terraced gardens and a row of 16 garages in West London.
Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

Victoria Gardens in Prahran is a hidden respite for locals from the dense bustling neighbourhood. Our approach was to further promote a sense of sanctuary throughout the design of the house by engaging with the adjacent park context.

More Articles Like This