Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light

- Advertisement -

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (1)

Nestled in the privacy of a hemlock forest, Fahouse presents an amazing building that seems to emerge from a children’s story. Exploiting the contrasts between opacity and light, the architect Jean Verville develops a graphic assemblage, which rises like two giant conifers, intensifying the dreamlike aspect of this architectural proposal. Derived from the archetypal figure of the house, the double triangular prism perfectly illustrates childhood characterizing the whole development of this project.

Conceived for a couple of young professionals and two children, the cottage revisits the family home settings to explore an imaginary closely linked to the site, its occupants and their actual way of living the family life. The close complicity with these clients during the design process, and the playfulness distinguishing their parent-children relationship, empower the architect to design a new way of living their reality.

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (3)

Throughout the construction, the collaboration between the architect, the family and the entrepreneur promotes a shared enthusiasm resulting in building quality and flawless finishing.

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (2)

The two houses profile emerges. The architect emphasizes the elongated shape of the land by a promenade along the blind wall of the first volume. A wide exterior staircase revealing the natural slope leads to the ground floor and welcomes newcomers under an imposing cantilever defining the covered terrace.

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (25)

The large opaque door opens into a vibrant lobby that extends to the mysterious forest. The living area enjoys glass walls, which seem to dematerialize and eliminate the boundary between architecture and landscape, allowing nature to fabulously slip inside. Already the house comes to life and the magic of the place operates.

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (15)

The architectural deployment of the staircase articulates the ground floor while governing the access parade to the perched areas of the two houses. The first, the toddlers’, nestled in the enchanted forest, displays a large bunk bed welcoming friends to share fantastic nights. A few stairs jump leads to the second, the parents’ house, which looks like a beehive composed of a succession of cells each offering a distinctive ritual.

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (6)

In a surprising mirror effect, the bedroom doubles as a bathroom offering two simple and soothing volumes suspended between earth and sky. In contrast, the graphic display of the impressive family shower room promises a different experience for daily ablutions. The upper floor evokes the lair of the whale to brighten the imagination and allow for a colorful world of unbelievable adventures.

Architects: Jean Verville Architecte
Project: Fahouse
Collaborators: Jessica Bouffette, Olivier Grenier, Martine Walsh
Location: Eastern Townships, Quebec, Canada
Area: 1900 square feet
Contractor: Ulys Collectif
Window specialist: Shalwin Canada
Photographs: Maxime Brouillet

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (4)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (14)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (8)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (9)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (19)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (20)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (11)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (10)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (7)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (24)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (12)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (13)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (5)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (22)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (23)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (18)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (21)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (17)

Fahouse House Exploits the Contrast Between Opacity and Light (16)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Loft Orion by Studio Andre Lenza

This loft is located in the last floor (50th) of the tallest building in Brazil (Orion Complex), located in the city of Goiania, in central Brazil. All the pipes where painted, to maintain the industrial style. A vertical vegetable garden grows on the walls of the kitchen all the way to the living room.

Vondelpark Loft in Amsterdam / Standard Studio

Architects: Standard Studio Project: Vondelpark Loft Partner: Stijn Location: Sloterkade, Amsterdam, The Netherlands Area: 120 sqm Photography: J. Huisman This project represents the complete renovation and styling of an industrial...

Clawson Duplex: Adult Tree Houses Take Root in Austin, Texas

Mark Odom Studio, subdivided this one-acre, heavily treed property in Austin, Texas to become four duplex lots, equaling eight individual residences along a shared drive.

Warsaw Filtry Flat Renovation by Loft Kolasiński

A unique detail of the apartment's furnishings are armchairs from the factory in Zadziel the 1950s, which have undergone specialized refurbishment. The photographs of Maria Svarbovej were used to decorate the walls. The Warsaw Filtry flat project inaugurates the launch of the Warsaw branch of the Loft Kolasiński interior design studio.

Zero-Room Apartment in Budapest, Hungary / MÁS

Creating a really tiny flat is always a challenge. However, checking the continuously increasing real estate prices there is a really big need for bringing out the most of all square meters and create great living conditions even in the smallest places.

Alves da Veiga Project / Pedro Ferreira Architeture Studio

The Alves da Veiga project aimed to reconvert an old typography built in the nineteenth century and abandoned for decades in a set of...

House Among Olive Grove by Henkin Shavit Studio

Moshav Kidron, built of large agricultural estates, is a level flat ground Moshav in which the sizes of the estates create quite great distances between residences. Olive vineyards are the main component of the estate on which this family house was planned and built.

Bright colors and fresh design, by Jessica Helgerson

The Brooklyn Brownstone house in the Fort Greene neighborhood from Brooklyn belongs to a young couple with a penchant for pop art, bright colors...

Light-Filled Courtyard House That Combines a Studio and Exhibition Space

This light-filled courtyard house is a multipurpose space that combines a studio and exhibition space featuring furniture for sale. The property, a unit in a row of old townhouses, is located in Kaohsiung City's Zuoying District.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli

Tama’s Tee Home was constructed on what was solid and reusable from the previous house. Approximately fifty-percent of the previous structure was kept, including the large sandstone retaining wall to the front of the home and the garage beneath.

Villa CP: Catalonia traditional farm transformed into a modern house

The project Villa CP realized by Zest Architecture from Barcelona, consisted in the rehabilitation of a traditional Catalonian farm and the transformation of this...