Parks Residence – Box in the Woods / Raleigh Architecture

Parks Residence / Raleigh Architecture

Project: Parks Residence
Architects: The Raleigh Architecture Co.
Location: Raleigh, North Carolina, United States
Area 2320.0 ft2
Project Year 2017
Photographs: Keith Isaacs

Description by Raleigh Architecture: On a heavily wooded site, down a gravel road in the heart of a suburban neighborhood, lies the Parks Residence. The house blends into the surrounding forest through the use of subdued materials and reflection, hiding away light-filled volumes inside. Beginning with a simple box, the outer form was manipulated to orient views towards the trees to the east and creek to the west. Envisioned as a Wunderkammer, or “cabinet of wonder”, the interior spaces strive to be a backdrop for the numerous weird and wonderful objects collected by the client over several decades.

Parks Residence / Raleigh Architecture

The program for the house is a relatively simple one. A retiring boutique owner needed a place to be surrounded by nature, walls to hang her art, and views to the creek so she could watch her grandchildren play. Careful siting of the footprint preserved as many of the existing trees as possible and worked with the topography to minimize earth moving.

residential / Raleigh Architecture

The metal clad first floor houses the main living and sleeping areas with deep overhangs to protect the exterior decks and windows from sun and rain. Large bands of glass to the east and west bring the surrounding forest visually into the house and blur the lines between inside and outside. A double-height central space allows light into the interior and views to the tree canopy beyond. The second-floor box is home to a library loft for reflection and study, an outdoor terrace facing the creek, and two bedrooms for visiting family members.

Parks Residence / Raleigh Architecture

The Parks residence is located on a steeply sloping site, so a cast in place concrete foundation serves both as retaining wall and crawl space/storage below. Engineered wood floor and roof trusses are used to create the long spans required by the large open living areas and exterior overhangs, reinforced by steel beams. Locally sourced cypress siding used on the exterior creates a physical and visual connection to the forest surrounding the house and dark metal wall panels further make the house visually disappear.

living room / Raleigh Architecture

A sloping TPO roof is easily accessible for maintenance from the second-floor balcony. The metal staircase leading to the library loft is tube steel with self-tapping connections used for the floating steel stair tread supports. A repurposed steel mesh welding curtain gets a new life as a privacy screen for the large bank of double paned windows at the front elevation.

stairs / Raleigh Architecture

interior design / Raleigh Architecture

Parks Residence / Raleigh Architecture

Parks Residence / Raleigh Architecture

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Alexandra House by Shaun Lockyer Architects

Alexandra House by Shaun Lockyer Architects

Alexandra House involved the conversion of a turn of the century boarding house and pathology lab into a functional family home.
St. Helena Residence by Zack de Vito Architecture + Construction

St. Helena Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

The St. Helena Residence sits atop the western edge of the Vaca Range overlooking St. Helena and the Napa Valley. The house is perched on a ridge with valley views to the west and forest views to the east, nestled amongst the natural rock outcroppings, and native Oak and Manzanita trees.
Capitol Hill Loft Remodeled by SHED Architecture & Design

Capitol Hill Loft Remodeled by SHED Architecture & Design

To add functional elements to the Capitol Hill Loft space that blended with the building’s original palette of concrete floors, zinc plated pan-decking ceiling, and blackened steel beams and railings.
Reimagined Colorful Pied-e-Terre in Austin, TX, by Mark Ashby Design

Reimagined Colorful Pied-e-Terre in Austin, TX, by Mark Ashby Design

Mark Ashby Design reimagines an Austin spec house into a colorful custom home, the Bouldin Pied-e-Terre is 2,400 square feet and walking distance to Austin’s buzzing South Congress Avenue shops, restaurants, and entertainment.
Dancers Pad for the Pole Dancer Collaborative Collective

Dancers Apartment in Prague / Collaborative Collective

Dancers Apartment is a 60 sqm home recently completed by Czech studio Collaborative Collective. From the architect: There she sits, in one of the hip...

More Articles Like This