Little Art Studio / Chen + Suchart Studio

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio

Project: Little Art Studio
Architects: Chen + Suchart Studio
Author: Szu-Ping Patricia Chen Suchart and Thamarit Suchart, AIA
Team: Aaron Bass
Location: Paradise Valley, United States
Area: 16823.0 ft2
Year 2017
Photography: Matt Winquist

The Little Art Studio is a 1400 SF addition to an existing contemporary stucco and glass residence. The addition of this project to the site provided a backdrop and bookend to an existing desert courtyard and a gathering area surrounding a fire pit.

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 1

In order to distinguish the studio from the existing residence, the design allowed the studio to establish its own identity. The manner in which the addition meets the ground plane was executed in a way that minimizes the disturbance to the existing desert landscape. The steel beam floor structure and composite concrete deck, is supported by six 36” diameter concrete caissons allowing the studio to “float” over an existing wash by touching the ground in only these six locations. By spanning over the wash, the design further distinguishes this new addition in contrast to the conventional slab on grade construction of the existing main residence.

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 2

The cladding of the studio is largely comprised of standard 10 gage 4’ X 12’ tall A606 weathering steel panels. Using the standard module for the steel panels allowed for minimal preparation and fabrication time. High thermal performing reflective insulated glazing is used at all glazing locations for the project. The insulated glazing is configured with the reflective surface on surface 1 which allows for maximum heat rejection while offering the most reflection. The combination of these two materials for the cladding is intended to complement, absorb and reflect the existing residence’s landscape. Furthermore, the material palette distinguishes the addition from the existing material palette.

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 3

The interior space is configured as an open plan to allow the freedom of the studio to be used as a working artist’s studio or gallery space. Three large movable partitions can be configured in any manner to allow for spatial diversity and increased surface area for hanging the artist’s work. An integrated artwork hanging system is embedded and detailed with the drywall to establish a datum in the space for the constant hanging of artwork for review and display. Bi-parting sliding glass doors are located directly over the wash in order to celebrate a specific moment in the desert landscape. The configuration of the windows allows views of the existing courtyard and Camelback Mountain.

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 4

The Little Art Studio engages the circumstances of the site by deliberately establishing its own language that is at once a clear departure from the language of the existing main residence while maintaining respect for the site’s desert landscape.

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 5

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 6

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 7

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 8

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 9

Little Art Studio , Chen + Suchart Studio 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

House 36 is Shaped like a Mountain Crystal / Stuttgart

House 36 is a project conceived by Matthias Bauer Associates in Stuttgart, Germany. Description by Matthias Bauer Associates: Combining a stone cavern with a glass...

Mills House / Carol A. Wilson Architect

In 1700, it was first reported that the coast of Maine had “as many islands as there are days in the year.” Thus, the Calendar Islands began to epitomize Maine living. Chebeague represents one of these islands and carries with it a rich history among the generations who call this place home.

Plus-Energy Houses in Berlin by GRAFT

GRAFT designed a single-family house and 2 semi-detached houses, all of them environment-friendly buildings that join mobility, energy and health. The project is an unrivaled...

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

The brief for the Jacaranda house was to turn an original 1920’s Ashgrovian  house into a family haven, with the flexibility to accommodate the changing needs over the next 20 years.

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension in Hampshire

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

Waitpinga House / Mountford Williamson Architecture

Located in South Australia, Waitpinga House is a family retreat designed by Mountford Williamson Architecture. From the architect: This home offers the owners the opportunity to escape the...