Residential ArchitectureHousesFendalton Residence by O’Neil Architecture

Fendalton Residence by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Project: Fendalton Residence
Architects: O’Neil Architecture
Builders: Jason Milne & Team
Interiors & Lighting Design: Lume Design
Location: Christchurch, New Zealand
Photography: Stephen Goodenough
Text by O’Neil Architecture

A rare and unique invitation presented itself in the form of a large blank canvas within a leafy blue-chip Christchurch suburb where we were given complete autonomy and freedom over the aesthetic direction of our client’s home. The no holds barred approach allowed for so much creative scope. We were able to self-indulge, and relish the opportunity to create what can only be described as a designers’ dream home.

Fendalton House by O’Neil Architecture

The contemporary sculpture has a tongue and cheek reference to a childhood ‘James Bond style 007’ home. The main influence in the design of Fendalton Residence is the essence of simplicity, its composition, and purity of form. While the home has a definite geometric elegance to the design, there is a hidden playfulness to be found within the structural intricacies. The expansive cantilevered master suite wing is dramatically supported by three dynamic deftly placed prongs; further tying into the underlying alter ego of the design.

Fendalton House by O’Neil Architecture

Material variety was an important aspect of the design, the muted monochromatic colour palette allows the architecture to speak for itself. Uncomplicated but sophisticated the compilation of soft greys and neutral shades lend itself perfectly to the elegant, simplistic, aesthetic direction.

Fendalton House by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Fendalton House by O’Neil Architecture

Art for the Bath: Crochet Washbasin by Maison Valentina

Not so long ago, needle craft was a skill that many women were expected to be proficient in. Knitting, crochet, sewing and embroidery were...

Drury Street House – Renovation and Extension to a Queenslander

Architects: Marc & Co Architects Project: Drury Street House Project Team: Angus Munro, Katie Hawgood, Ceirwen Burton Location: Brisbane, Queensland, Australia Engineer: AD. Structure Builder: MCD Constructions Photography: Toby Scott Drury Street...

New London Office for Saatchi & Saatchi by Jump Studios

Situated in the heart of London’s legal district on a large corner site, 40 Chancery Lane is the new London office for Saatchi & Saatchi, the renowned global communications and advertising agency.

Aneto Restaurant by Just an Architect

Located in REFER's former railway warehouse, in the city of Peso da Régua, which once opened its doors to the Alto Douro Wine Region, the Aneto restaurant takes Wine as a connecting element for the proposed intervention.

Three Piece House by TRIAS Studio

Three Piece House is a courtyard house, designed for a couple looking to downsize and live more simply. The project places a modest, single-storey house and a studio on its site. These buildings are skewed to follow the site’s boundaries, and cluster to create privacy on this exposed corner lot.

Related Articles