Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Project: Woodworkers Cottage
Architects: Fabric Architecture
Location: Central Coast, Australia
Project size: 146 m2
Completion date 2019
Photo credits: Fabric Architecture

Taking cues from the classic Australian cottages that once lined this coastal peninsular, our Woodworkers Cottage makes reference to the humble qualities of the cottage whilst highlighting these details through exquisite craftsmanship.
Together we have created a home that is nuanced and playful; a canvas for the future, and a testament to the vision of our clients.

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Who are the clients and what’s interesting about them?
The lovely Rob & Jess. Who also own Loughlin Furniture. We have known Rob and Jess for a long time now and formed a great relationship after many years of specifying Robs Vanities and custom joinery.

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

What was the brief?
Transform a dark and disconnected house into a light-filled coastal home.
Stage 1 was the main dwelling
Stage 2 was the barn.

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

What were the solutions?
We re-worked most of the interior layout and added a small addition to the rear in order to accommodate new bedrooms, a parents bedroom complete with an open walk-in ensuite, and open plan kitchen living zone that connects to the backyard. The design incorporated many of Robs (Loughlin Furniture) joinery pieces including a custom timber kitchen, timber vanities and rattan entertain unit from their Pacific Collection.

 kitchen / Fabric Architecture

kitchen / Fabric Architecture

dining room / Fabric Architecture

bedroom / Fabric Architecture

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

bathroom / Fabric Architecture

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

bathroom / Fabric Architecture

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lincoln Center Residence by StudioLAB in New York City

Close to Lincoln Center Plaza, two existing apartments were combined by StudioLAB into a single custom tailored 4-bedroom residence. Characteristic with other buildings from the same post-war era, the existing apartments suffered greatly from a low, monotonous ceiling slab.

Forest Fairy House by The Mjölk Architects

Forest Fairy House stands at the corner of huge, deep floodplain forest close to Prague. Our clients picked awesome place, in the middle of the woods, situated close to very old village, which was historically used as source of workers for emperor forests.

By Using an Optical Illusion This Family House Looks Much Bigger Inside Then It Is

CUBE is a contemporary family house designed by Yakushi Design Studio in Bucha, Ukraine. Contrary to all physical laws this house inside is larger than...

Attractive loft apartment with an interior design made by Pavel Vetrov

In the last years, the loft apartments have gained much popularity, attracting more through the comfort sensation and through the fact that they allow...

Castle Rock House: Beach Houses with a Fabulous Openness

Castle Rock house is designed by Herbst Architects and won the NZIA - Auckland Architecture Award 2015. The house is located on the coast...

Motutara House in Muriwai Beach, New Zealand

Motutara House was designed by Auckland-based TOA Architects. Description by TOA: In the context of Auckland’s rugged west coast ‘Motutara’ is the arterial route that...