Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment

Architects: deca ARCHITECTURE
Project: Ring House
Location: Agia Galini, Greece
Photographs: George Messaritakis

The Ring House is located on the southern coast of Crete only 165 nautical miles from the Sahara desert. Two concrete beams follow the topography of the hill to define the outline of the house. The ring is articulated by these concrete beams. It provides protected shaded areas, well ventilated interiors, surfaces for solar collection panels and protects an inner garden planted with varieties of citrus trees and edible plants. Altogether the house and its garden are designed to form a temperate microclimate, an oasis within an intensely beautiful but physically demanding environment.

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 1

At a broader scale, the house is a landscape preservation effort. In the past, the topography had been severely scarred by the random and informal carving of roads. The excavation material extracted during the house’s construction, was used to recover the original morphology of the land. Furthermore, a thorough survey of the native flora was done in order to understand the predominant biotopes in the different slopes in the plot. During the spring, prior to construction, seeds were collected on site and cultivated in a green house to grow more seeds. These were then sowed over the road scars for the regeneration of the flora.

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 2

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 3

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 4

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 5

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 6

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 7

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 8

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 9

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 10

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 11

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 12

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Vista House Designed For A Young Family

Vista House is a family home recently completed by Dan Gayfer Design in Thornbury, Melbourne. Description by Dan Gayfer: A young Thornbury family, with a...

Matanzas Vacation House, Chile / Cristián Izquierdo

The Matanzas vacation house is located on the edge of a windy ravine facing the Pacific Ocean. The project is conceived as a centralized pavilion to take refuge from the landscape, and a terrace to contemplate it.

Duboce Park House, Modern Industrial Interior with a Sustainable Aesthetics

Project: Duboce Park House Interior Design: Regan Baker Design Key Contributors: Green Home Construction Location: San Francisco, California Photographer: Sarah Hebenstreit / Modern Kids Co. Text by Regan Baker...

Whiteline Apartment / Neumann Monson Architects

This residence, which occupies the top floor of a converted historic urban warehouse, balances the duality of the clients’ public and private lives through processional layout and spatial contrast. The design assigns bright, open social spaces to the perimeter and encloses private areas with dark tones and rich materiality.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe

Glasshouse Mountains Residence was designed by architect Rebecca Caldwell of Maytree Studios for her brother Andrew, his wife Katie and their three children. Over several years Andrew completed staged alterations and additions

1960’s Bungalow Converted into Modern, Open-Plan Family Home

Perched above the Don River Watershed in North York, the owners fell in love with the property and bought the house sight unseen – they were traveling at the time it came onto the market. The 1960’s bungalow needed extensive work to open up the interior spaces to maximize the ravine views to the south