Furrow Table by Taeg Nishimoto

Furrow Table by Taeg Nishimoto

FURROW table by Taeg Nishimoto is a prototype of outdoor/indoor side table made of cast concrete for the top, using the corrugated cardboard roll as the mold for the surface texture. It is an exploration of heightening the sense of space on the surface of a small table.

Furrow Table by Taeg Nishimoto

In Zen garden, the sand on the ground is scored with parallel lines pattern around the carefully positioned stones or trees, evoking the image of islands amidst the vast body of water around them. The contrast between the abstract lines of sand and the aged, miniaturized and yet hyper-real presence of stones and trees create the timeless and space boundary defying world within the garden.

furniture by Taeg Nishimoto

The randomly laid out geometric pattern on the surface of FURROW table tries to capture that sensibility. The holes on the surface are for the glass tubes to go in. These glass tubes suspended from the surface hold water, which can hold cut flowers, small plants, and perhaps a small branch from a tree, enhancing the microcosmic sense of landscape to the space on the tabletop.

design by Taeg Nishimoto

The profile shapes of the tabletop were adapted from the microscopic image of plant cell structure. As the plant cells grow indefinitely, these prototype tables can be arranged next to each other, creating larger surface areas. Throughout the course of the day, wherever the table is placed, as the source of the light moves, i.e. sunlight or other lighting, or the different directions from which you look at, the appearance of the shadowed pattern changes giving the unique visual impressions of the surface.

Furrow Table by Taeg Nishimoto

The mold for casting concrete for the tabletop was laid out with randomly oriented corrugated cardboard at the bottom. It was also provided with 25mm diameter holes for the glass tubes to go in. Casting the concrete was done in two layers; first with fast drying concrete without aggregate for the better capturing the detail of the corrugated pattern, and before this first layer was cured the less liquid state of concrete with aggregate on top for the integrity of the top.

Furrow Table by Taeg Nishimoto

The random patterning of corrugated cardboard in the layout process was done without too much precision, which gives the concrete surface more spontaneous texture rather than the machine-made homogeneity. The corrugated cardboard was washed off from the surface when the concrete cured.
The support of the table is made of laminated white pine lumber with black stain finish. The two blocks of support also have holes that store the glass tubes when they are not in use.
Each table is about 45cm x 55cm and 35cm tall.

Furrow Table by Taeg Nishimoto

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Charismatic Loft Apartment in an Old Marmalade Factory

This charismatic loft was recently completed by Loft Kolasinski, a interior design firm based in Szczecin, Poland (north of Berlin). Our project was done in...

Restaurant and Hotel in Pottery Factory Montalván in Triana, Seville

The project began with a detailed research of the property. As a result of it, all the pottery that was left on the old Montalván Factory’ shelves (today Restaurant and hotel) has been recycled to create a unique contemporary architecture ...

Holborn Grind in London’s Holborn by Biasol Design Studio

Holborn Grind was completed in October 2014 by Melbourne-based Biasol Design Studio. The bar has an area of 80 sqm and is located in London's...

Morumbi Industrial Loft / Diego Revollo Arquitetura

This 100 m2 Loft with structure and apparent installations is located in the noble neighborhood of Morumbi, in São Paulo. Diego Revollo invested in elegant finishes and original solutions to adapt the spaces.

Wimbledon House – Contemporary Restoration and Extension of a 1950s Detached Family Home

Wimbledon House project is a sensitive but contemporary restoration and extension of a 1950s detached family home set to the bottom of the hillside...

House in a Grove, India / STO.M.P Architects

STO.M.P Architects has designed ‘ House in a Grove ’ situated in Tirupattur, in the Chettinad region of India. The architects were challenged with the client’s desire of creating a house with a contemporary aesthetic while combining the cultural essence of the local area.