House Inside a Ruin by ORA Studio

- Advertisement -

House Inside a Ruin by ORA Studio

Project: House Inside a Ruin
Architects: ORA Studio
Author: Jan Hora, Barbora Hora, Jan Veisser
Collaborator: Tomáš Pospíšil
Landscape architect: Štěpánka Černá
Location: Jevíčko, Zadní Arnoštov, Czech Republic
Completion year 2018-2020
Built-up area 249,7 m2
Accommodation: Sýpka Arnoštov
Photo credits: BoysPlayNice
Text and photos provided by ORA

INTRODUCTORY DILEMA
We were approached to reconstruct a fascinating building. We found a house that suffered significant damage, a former homestead rebuilt under the communist regime into a granary. The house was looted and reorganised for another purpose. During the first site visit, we analysed its joints, niches and protrusions, discovering the original forms.

House Inside a Ruin by ORA Studio

Despite its previous inconsiderate rebuilding, the house has not lost any of its grandeur. On the contrary, the way it is situated, the way it rises to the sky and the way its raw matter resists time, have proven to be of the highest quality. It was a ruin to the bone. All that was left of the original house was a brick envelope with a roof. Together with the building owners, we asked ourselves whether the house had a place to return to. Any attempt at a traditional repair would mean losing the original character of the ruin. Relatively soon, therefore, we rejected a speculative reconstruction of the original state, as well as any other imitations. We proposed to fix the current state of the romantic ruins and enter the house anew.
House to house, house inside a ruin.

House Inside a Ruin by ORA Studio

REMOVING
We proposed to tear down the inner parts of the building and return its original layout with two floors instead of three, as well as the original scale.
Related to this is a return to the original division of the facade. Without sentiment and depending on the needs of the layout, we opened other large openings where needed.

House Inside a Ruin by ORA Studio

ADDING – RECYCLING
We have built a new, insulated house into the existing staged ruin, a one that can meet all current energy standards. We reused the structurally sound wooden beams as elements of ceilings and truss replacements. Most of the material remained in place, just rearranged.

House Inside a Ruin by ORA Studio

WHOLE
The house combines low and high. We have inserted a new current layer, differing in its purpose from all the previous ones. A ventilated gap is maintained between the new and the original structure, and the structures do not touch. The new structure is sometimes slightly shifted from the old one. The windows do not fit precisely the openings in the old wall, and it some places, the old wall is also present in the interior. There is a visual intertwining of the two worlds. The new building penetrates through openings in the old wall, and on the contrary, the old wall enters through new windows.

dining space by ORA Studio

ECOLOGY
The project is our manifesto of how it is possible to treat old houses. It is not necessary to lose the authenticity of old age. It is not necessary to demolish, neither to reconstruct dogmatically. At the same time, even in such a case, it is possible to build economically using modern materials and achieve the required parameters.

kitchen by ORA Studio

GARDEN
Just as the house has respected its history since its inception, the garden has been designed to become a natural part of the landscape. There are no physical boundaries. The boundary is indicated only by fragments of low walls and a corten gate, and the garden is connected to its surroundings. The orchards, meadow lawns and hawthorns are only “borrowed” from the immediate vicinity. The garden becomes the binding element between the house, its views and surrounding landscape.

interiors by ORA Studio

LIFE
Guests of the house meet in a generous double-height living space with a tiled stove and a kitchen. It also offers the conveniences of modern living. Stairs in a generous hall lead guests to individual rooms with bathrooms. There, they can enjoy the tranquillity of the space and look out into the open landscape through the massive old walls that frame the views; or surrender to the silence that reigns here. The round table in the hall communicates with a massive oak table outside, where you can move when the weather allows and be even closer to the surrounding landscape.

Materials ” House Inside a Ruin “: Ash wood, cement tiles, spruce boards, glass mosaic, brick, ceramic insulated blocks
Products and Brands:
Building blocks – Heluz Family 2in1 30
Switches and sockets – Berker R1
Floor tiles – Marrakesh Cement Tiles Hexa Jasmin
Mosaic – Hisbalit UniColor
Washbasins – Laufen Pro B
Bathtub – Gelco Rita
Water taps – Grohe Essence
Chairs – TON 14

bedroom by ORA Studio

bathroom by ORA Studio

House Inside a Ruin by ORA Studio

See More Images in Gallery

- Advertisement -

Stirrup House, Idaho / Olson Kundig

This 6,500-square-foot home, which sits on a quiet cul-de-sac in Ketchum, Idaho between Bald Mountain and Dollar Mountain, was designed around the client’s collection of contemporary art alongside commanding mountain views.

Frame Terrace House / McMahon and Nerlich Architects

Frame Terrace House is a single-family house recently renovated by McMahon and Nerlich Architects, a boutique practice based in South Melbourne. From the architect: The project...

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

An architect and her partner, parents of twins, called upon APPAREIL Architecture to design the expansion and refurbishing of a veterans’ home in Verdun. The client, Catherine Gauthier, being an architect herself, the project was conceptualized through collaboration and communication among all parties.

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension in Hampshire

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

F Apartment by OM Architecture

Modern interior with a very fine stylization of the French spirit. Flat area 80m2 is made in light colors and is not overloaded with furniture. The combination of wood, marble, glass, leather and small details made of metal create a unique atmosphere of the F apartment.

Kennedy Residence by John Pardey Architects

Kennedy Residence: a replacement house on a site that sits at the westernmost end of a linear village in the Chilterns, with distant views to the west and north across rolling farmland.

Biarritz House – refreshing blue and a beautiful relaxation area on the French Atlantic coast

Located in Biarritz, France, this open house is the result of collaboration between Melián Randolph Studio and architect Pelayo García Costales. Architecture and fresh blue color are...

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City

Conceived by Yitan Sun and Jianshi Wu, New York Horizon project has been designed to make new york’s central park available to more people. The...

Beautiful Floor Tiles in This Old Barcelona Apartment Remodeled by RÄS

At la Carme we wanted to keep and maximise the existing footprint of its original hydraulic mosaics with beautiful floor tiles. The damaged bits of the pavement were removed and replaced by pieces of the same format but flat, so that the colours of the new pieces are related by contrast or by appropriation of the existing colours of the original floor.

Duboce Park House – Modern Industrial Interior with a Sustainable Aesthetics

Duboce Park House interiors were designed by San Francisco-based Regan Baker Design. Description by Regan Baker Design: Second home, stylish brewery owners, with airline miles...

offSET Shed House: Small Beach House with a Large Opening to the Sea

offSET Shed House is a small family house designed by Irving Smith Architects. The house is located in the coastal community north of Gisborne,...