Residential ArchitectureHousesGarden Studio Retreat by MODO Michael Ong Design Office

Garden Studio Retreat by MODO Michael Ong Design Office

Garden Studio Retreat by MODO Architecture

Architects: MODO Michael Ong Design Office
Project: Garden Studio Retreat
Location: Moonee Ponds, Melbourne, Australia
Area: 87 m2
Year 2017
Photography: MODO Michael Ong Design Office 

Following closely to our clients’ lifestyle and philosophy to food and productive gardening, Garden Studio Retreat is a free standing “extension” that provides to their family needs without compromising their love of gardening. It does so by providing a vertical garden on one of it’s external walls.

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 1

The ground floor contains the garage and workshop area, instead of closing this space up and creating the typical large and dark garage space, we opted to line the walls in exposed light grey painted studsm with a diffused polycarbonate sheeting. Creating a naturally illuminated space internally, ideal for a workshop, however even on it’s own, the sheeting lets in a soften view on the surrounding garden creating quite a peaceful and contemplating space in itself.

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 2

The first floor home office looks over the existing house and garden, the room is orientated north and a large sliding door allows the garden to be invited in when fully opened.

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 3

Returning to the garden, a skin of powder coated mesh creepers is added to the north facade, this lace like structure creepers the skin for the existing garden, so instead of compromising on a smaller ‘horizontal’ garden, we shifted it all up to a vertical surface, which wraps the north and east facade of the new addition.

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 4

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 5

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 6

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 7

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 8

Garden Studio Retreat by MODO Architecture 9

Hofmann House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

Three elements make up the Hofmann house project. An extruded cover in the longitudinal direction of the ground with a “T” shape is the framework in which space is inhabited. This geometry let us feel the sea, protecting from prying eyes, having the sense of living without neighbors.

How Architects and Designers are Helping the Fight Against Covid-19

All of us have drastically affected by the kick of the coronavirus, including architects and designers. From curating beautiful villas to extravagant apartments, COVID 19 has caused collateral damage to the architectural and design industry's hidden players.

Ground Floor Apartment Turned into a House in the Middle of Manhattan

Project: Ground Floor Apartment / OM Townhouse Architect: Arthur Casas Studio Location: Manhattan, NY, USA Photography by Ricardo Labougle This ground floor apartment has been renovated and transformed...

Flower Cage House in Bangkok / Anonym Studio

"Flower cage house" is a former housing estate size 60 sq.wa with internal area of 300 sq.m. The owner wants to renovate the house that was over 10 years to provide space that suit the needs to its full capacity.

Related Articles