Residential ArchitectureHousesPalkovice House by Qarta Architektura

Palkovice House by Qarta Architektura

Palkovice House by Qarta Architecture (11)

Architects: Qarta Architektura
Project: Palkovice House
Location: Palkovice, Czech Republic
Area 385.0 sqm
Photographs: Jiří Hurt

Palkovice House is a single-family house designed by Praha-based Qarta Architecture.

Project description: The house is situated in the periphery of Palkovice, nearby Frýdek Místek. From this site there is the view on the Beskydy mountains. The first idea was to reconstruct the old house on this parcel. The original house was situated in the middle of the garden and the architecture of the house was a product of the nineties of the 20th century. After a long effort to modify the old house and to adapt it for the new requirements, we found out, that this was not the right path to go. So we decided to build a new house.

Palkovice House by Qarta Architecture (1)

This idea allowed us to place a new house in the back part of the site, so the house has a view of the mountains and at the same time is facing the south. Another added value of this solution is that the owner can live in the old house, while the new one is being constructed. The concept of the house is also based on the requirement of living on one height level. The solution was very easy on this flat land.

Palkovice House by Qarta Architecture (19)

The next important point was to create a terrace, patio and atrium not only as a relaxing zone, but also as a connection between the interior and exterior. Interesting elements of the house are the rooflights in the children’s room and the entrance hall. Outdoor atriums with greenery placed inside the house are an enlivening of the interior.

Palkovice House by Qarta Architecture (8)

Palkovice House is designed to the individual zones such as: part of the garage, entrance zone, or private area. The private area – the children’s room with its own sanitary facilities follows the entrance area. Another part – the semi-private area is made up of the kitchen, the dining room, living room and the covered outdoor terrace. In the northern part of the house is situated a cloakroom, bedroom, bathroom and a study room.

Palkovice House by Qarta Architecture (9)

Palkovice House is materially conceived as a combination of stone, wood and glass. Stone permeates from the exterior to the interior. Glass is in large areas for a maximum connection with the exterior and valuable views. The stone walls are harmonized with wooden paneling, beams and wooden floors.

Palkovice House by Qarta Architecture (16)

Palkovice House by Qarta Architecture (13)

Palkovice House by Qarta Architecture (4)

Palkovice House by Qarta Architecture (15)

Palkovice House by Qarta Architecture (7)

Palkovice House by Qarta Architecture (17)

Palkovice House by Qarta Architecture (2)

Palkovice House by Qarta Architecture (5)

Palkovice House by Qarta Architecture (18)

Palkovice House by Qarta Architecture (3)

Palkovice House by Qarta Architecture (6)

Palkovice House by Qarta Architecture (10)

Thank you for reading this article!

Fonction Et Fantasie – Renovation of an Apartment in Torino

Architects: Andrea Marcante, Carola Ripamonti / UdA Architects Project: Fonction Et Fantasie / Renovation of an Apartment in Torino Collaborators: Eirini Giannakopoulou Area: 100 sqm Location: Torino, Italy Photographer:...

Five Gardens House, Alteration and Addition by David Boyle Architect

Perched on a headland in Middle Harbour, between The Knoll, a remanent bush outcrop, and a spectacular eucalypt within the back yard, Five Gardens House establishes landscape as a form and spatial generator for the alterations to a 1950’s suburban modernist house.

Mill Valley House / Yamamar Design

Located in Marin County, Mill Valley House house was designed San Francisco-based Yamamar Design. From the architect: Two opposing roofs define public and private zones in this...

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK is a single-family house located in a very rainy area, with little light and low temperatures. Therefore most of the year is spent living indoors. On the other hand, although the place where the house is located has views of green meadows and forests

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects

Set behind an existing weatherboard cottage, a series of interlocking masonry volumes are placed to gain the maximum amount of light and air. A new lightwell was created immediately behind the cottage, followed by three new brick volumes which slide down the southern side of the site.

Related Articles