Residential ArchitectureHousesA Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior

Architects: MODO – Michael Ong Design Office
Project: Bulleen House / Modern Family Home
Furniture & Styling: Nina Provan
Location: Bulleen, Victoria, Australia
Area: 390 m2
Photographs: Ben Hosking

Description by architect: Bulleen residence is a 440m2 modern family home located in the lush green area of Bulleen, Victoria. The client’s brief was for a house which works with the site conditions to create a home which felt open, light filled, natural and connected to that garden.

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 1

With a sloping site that has a length running East to West. We decided to position the main body of the house along the southern boundary, which then wraps around the end of the site to focus the view inwards, instead of the traditional house and rear backyard approach. By doing so, we are able to then take full advantage of the northern orientation, introducing passive solar design techniques, which allows the design to maximise its thermal efficiently. The thermal mass elements of the internal brick walls and polished concrete work together to moderate the internal comfort.

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 2

To the front, the house is designed to rise up and proportionally the street is a narrower facade. This is designed specifically to balance out the street frontage, but also less facades also reduces the solar impact to the building from the hot west sun. Where we do have windows, they are covered by an external motorised venetian blind system, which protects and reduces the greenhouse effect.

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 3

Formally, the building is made of a series of brick volumes on the ground floor, which are then connected by small glazed links and a long black metal clad first floor. This formal gesture is then expressed in the interior volumes, every room has a subtle distinction with its use of materials and levels, each space then has its own sense of individuality. Allowing each room to be connected while remaining distinct.

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 32

Two sets or large sliding doors are located to either side of the dining area, which can then be slid completely away to open the house into the garden entirely. This space then seemingly becomes part of the exterior landscape and at the same time the interior rooms, this blur between the two creates a dynamic use of space, and forms an active relationship for the clients and their house and garden. From there, you then step down into a north facing garden, the mix of timber decking, paving and grass creates a playful and functional landscape.

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 10

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 5

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 6

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 7

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 8

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 9

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 11

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 12

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 134

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 14

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 14

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 16

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 17

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior 25

Subscribe to our newsletter

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The Park Terrace House is located on the north-eastern edge of Hagley Park, bordering the western fringe of the Christchurch city, the new home occupies the front half of a long narrow site, with a future dwelling proposed for the rear.

Casa De Bouro, Portugal / Mutant Arquitectura & Design

Project: Casa De Bouro Architects: Mutant Arquitectura & Design Interior Design: Mutant Arquitectura & Design Engineering: Massa Cinza Location: Terras de Bouro, Portugal Area: 450 m² Year: 2022 Photo credits: Ivo...

The Society Hotel Bingen, Washington

The Society Hotel Bingen in Bingen, Washington confronts conflicting contextual drivers, responding with a singular and iconic organization. Located in the Columbia River Gorge - a National Scenic Area - the project’s site is near the waterfront yet separated from it by a series of industrial facilities.

Za Bor Architects proposes an optimal combination of the toilet and sink

S_basin is a combination of a toilet and sink, proposed by Za Bor Architects from Russia, which involves using for the toilet the so-called...

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

This family home and office on the banks of Lake Geneva, with architecture by SAOTA and interiors by ARRCC, was designed for a successful Senegalese businessman based in Switzerland. The home draws on the owner’s heritage to advance an emerging African‐inspired aesthetic in its sculptural form, materiality, and textural quality.

Recommended Stories