Reef House by Strachan Group Architects

The Reef house is a series of carefully planned indoor and outdoor articulated rooms, each having well-placed windows to capture different vistas

Reef House by Strachan Group Architects

Project: Reef House
Architects: Strachan Group Architects
Creative Director: Dave Strachan
Design Director: Hana Scott
Location: Leigh, New Zealand
Year 2020
Photo Credits: Simon Devitt
Built by Bunting Brothers Construction
Landscaping by SGA
Text by Strachan Group Architects
NZIA Local Award Winner – 2020

The Reef House brief was for a family holiday home for a Mum, her three adult sons and their eventual families. The site has extensive sea views from the northeast to the south and overlooks the rocky beach break of Daniels Reef. The outlook was to hero Little Barrier Island and to provide scope to display carefully curated artworks. The client desired a selection of interesting textures to complement the art and environment. Spaces designed needed to be able to cater for a myriad of coastal activities; fishing, cooking, surfing, parking for cars and boats, a fish sink and a smoke house. A guest suite, spa pool and a variety of outdoor spaces were also requested, all to fit a relatively small footprint.

Reef House by Strachan Group Architects

The plan is a split cruciform providing axial views and cross ventilation in both directions. In section, breaking the form into a twin roof pavilion allows for good floor to floor heights and volume shifts in the upper floor spaces. The main upper floor plates are offset and arranged to direct views out to the sea from the entrance and living areas. The kitchen extrudes to the north on to layered and screened outdoor living spaces.

living room, Strachan Group Architects

Perhaps unusually, SGA was also called on to mentor and guide the clients two builder sons through their first building project since starting their own company, Bunting Brothers Construction.

dining area, Strachan Group Architects

The project is a testament to the strength of collaboration between client, architect, landscape architect and builder and good reason for the client (Mum) to be happy and proud.

bedroom, Strachan Group Architects

kitchen, Strachan Group Architects

Reef House by Strachan Group Architects

pool, Strachan Group Architects

Reef House by Strachan Group Architects

Reef House by Strachan Group Architects

See More Images in Gallery

Must Read

blank

The Cresta Residence: Beauty of Wide Open Spaces

Designed by Jonathan Segal, FAIA, The Cresta residence is a single-family residence in the region of Lower Hermosa La Jolla, San Diego. Stretched over an...