Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe

Architects: Maytree Studios
Project: Glasshouse Mountains Residence
Location: Queensland, Australia
Photography: Toby Scott

Glasshouse Mountains Residence was designed by architect Rebecca Caldwell of Maytree Studios for her brother Andrew, his wife Katie and their three children. Over several years Andrew completed staged alterations and additions, which have included a new dining room, a treehouse and a brick courtyard with fire pit. The most significant stage of the masterplan, designed by Rebecca and constructed by Andrew, was completed recently and comprises a two-storey living hub. The new addition has allowed the old cottage to retire as a dormitory and for family life to play out over a larger portion of the site.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 1

The new building has kin in the rudimentary farm sheds that dot the surrounding landscape. The double-height living space conforms strictly to the gable-roofed extrusion of the barn typology and does so unapologetically. Volumetric interest is created through the insertion of a mezzanine floor and walkway, which respectively hover above a central kitchen bench and extend along the western edge. The mezzanine establishes the rise and fall of the ceiling volume, with tall spaces coinciding with the cooking hub and sitting room. The interior of Glasshouse Mountains is a joyful, lofty volume where conversation and activity can be casually shared among family members within the single, multi-use space.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 2

The Glasshouse Mountains barn is oriented with short, largely glazed ends facing north and south and long, mostly solid sides facing east and west. The long axis is determined by central alignment to a mature orchid tree, with outlook, privacy and shade moderated by its delicate screen of pink blooms and green foliage. The western wall closes down to protect the space from solar gain.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 3

Kitchen pantry, cupboards and bathroom door are all packed into a continuous, black joinery unit, with a staircase and fireplace completing a neatly ordered service edge. The opposite eastern side comprises openings set within the structural grid to allow direct connections to the adjacent dining room and courtyard.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 4

Certainly the most influential component of the scheme is the choice of materials employed to generate the visual aesthetic and define the structural order. The principal elements are masonry and timber, which were sourced through salvage yards and internet traders as a means to manage cost, minimize environmental impact and imbue a sense of history within the contemporary setting.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 5

Recycled bricks from the Brick Pit in Sydney were used to construct the two-storey, double-brick cavity walls. Graffiti bricks are included in the mix to enliven the clay-toned palette with the occasional flash of peach and lime. Attention is drawn to the crafted nature of the masonry, with flush mortar trowelled loosely to accentuate the rough, rounded edges of each dry-pressed brick.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 5

Oregon timbers, the lineage of which can be traced to a 1927 import from Canada, were sourced from a dismantled Sydney factory and used to create the timber portal frames. Each timber surface remains as it was found, some with flaking paint and others with sides worn through regular contact, each piece a reminder of the colossal species from which it was milled.

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 7

Timber, brick and steel work together to support the roof structure, provide adequate structural bracing and establish a visual rhythm. The scale of the room is closely tied to the quantity of materials sourced and the maximum spans achievable, striking a balance of amiable proportions. The Glasshouse Mountains has a sense of spatial generosity despite its relatively modest footprint, as well as a very homelike and comfortable feeling of enclosure. Via architectureau

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 9

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 9

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Residence St-Ignace / Nathalie Thibodeau Architecte

Between the road and the river, the St-Ignace house allows you to enjoy the landscapes around it by creating distinct experiences with unique scenes that border it. Quietly revealing the St. Lawrence River, it allows you to contemplate nature while inhabiting it.

Faro Barcelona Showroom Space in the El Born Neighborhood

A space to feel and experience the brand’s values, an ideal place for co-creation where inspiration flows. A meeting point for sharing, conversing and exchanging ideas.

Modern Restoration – Interior with a History in the Gothic / Barcelona

Barcelona is a city with an extraordinary architectural heritage. Beyond its most iconic buildings, designed by great geniuses of architecture, Barcelona boasts a tapestry...

Mean Noodles – Casual Noodle Shop by OPENUU

Hidden in plain sight, Mean Noodles is not hard to find once you enter the alley from New Market Street in Sheung Wan. Run by the OPENUU design duo Caroline Chou and Kevin Lim, Mean Noodles reflects their love of good design and their passion for delicious food.

Rittenhouse House, Philadelphia / Terra Studio

This residence explores the relationship between new and existing architecture in Philadelphia's historic Rittenhouse neighborhood. The central, vertical window delineates the front of the Rittenhouse house into two halves, referencing the double nature of the site’s past.

New York Apartment Gains a Spacious Luxury Bathroom and Dressing Room

An apartment combined from two smaller units in an industrial-converted-to-residential building in New York City’s East Village presented an opportunity to create a large master bathroom and dressing space, atypical for a Manhattan apartment.