Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria

Architects: FGR Architects
Project: Contemporary Family Home / Bloomfield
Location: Ascot Vale, Victoria, Australia
Area: 420.0 m2
Year 2017
Photographer: Peter Bennetts

A contemporary family home with large open spaces was the core consideration of the client brief for Bloomfield. Designed by FGR Architects, natural light, simple materials, space and height have all been cleverly incorporated to allow a family to entertain and grow into. Upon arrival, visitors are welcomed by an understated angular façade of the contemporary home that sits proudly amongst the streetscapes of Ascot Vale. Consisting of striking concrete and large glass panels, the eye is immediately drawn to the raw beauty of these materials, all of which are protected by a strong, black, extended screen placed neatly on the street front.

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 1

The home itself is located on a linear laneway, creating a unique journey to arrive at the entrance. The experience of moving through a sheltered corridor before finally reaching the entry point allows for a complete experience before even stepping foot inside. The simplistic beauty of the two-storey home continues into the expansive interior. The feeling of an outdoor garden is expertly brought into the space through cascading greenery combined with soaring heights and a steel staircase, all delicately contrasted against a warm timber ceiling. The heart of the home is clearly evident, with a large living space providing strategic connection to almost everywhere else in the house. It is a mutual place for interaction and entertainment complete with fireplace and creative vertical wood storage.

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 2

FGR Architects Director Feras Raffoul explains that there was deliberate use of simplistic and solid materials to maximise the home’s true beauty. “We incorporated a palette of earthy tones and colours to showcase a clean, yet warm aesthetic,” says Raffoul. “Our intention was to truly expose the natural beauty of the materials. We introduced warmth to the interiors with American oak as well as blackbutt cladding and joinery.”

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 3

Moving beyond the home out back, an inverted U-shaped cantilevered canopy hovers above an alfresco area. The canopy itself is made from timber with a 6m double-height void, that creates a blanket of wood that flows from the exterior walls to the ceilings and continuously through the interior of the rest of the home.

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 4

The language of the exterior façade is articulated with a strong vanishing point. “The canopy is the strongest language of the design. It frames the house and north elevations, providing a sense of welcoming to the solar activity throughout the day.” “Creating effective outdoor spaces was just as important as indoor for this home.” Feras explains.

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 5

The minimalist feel is successfully executed from open, west-facing windows that bring in plentiful amounts of sunlight each morning whilst enjoying views over the Maribyrnong Valley and city skyline. Further, the luscious internal garden at the entry evokes a feeling of peace with a stream of morning sunlight and greenery stimulating the atmosphere.

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 6

The bathrooms elegantly complement the home with signature black tapware, marble benchtops and round basins. Rendered concrete makes up the walls together with offset glass and custom steel shelves providing a sleek, simple look.

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 7

The kitchen showcases an island bench surrounded by soft, warm timber joinery all flooded with natural light from stunning, large, glass stacking doors that also allow ventilation throughout. “Despite the volume, the home breathes effectively with strong airflow that penetrates from the front to the back.” “Today, the family enjoys living in the space – we’ve seen a physical change in their lifestyle and wellbeing since moving in. A novelty cubby house at the back also provides endless fun for children of the house.” Built by ID Property Group, the home includes four bedrooms, four bathrooms as well as garage space for two cars.

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 9

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 10

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 11

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 12

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 8

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 13

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 14

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 15

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 16

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 17

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria 18

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Balmain Semi House - Alterations and Additions 3

Balmain Semi House: Alterations and Additions by CO-AP Architects

Balmain Semi House was completed in 2017 by Sydney-based CO-AP Architects. From the architect: This project is an alterations and additions to an early 1900s two...

Avant-Garde Sunday Room by Ukrainian Designer Pavel Vetrov

The Ukrainian designer Pavel Vetrov created this avant-garde room - called SUNDAY - inspired by the Panic Room Project. In this project, a clear line divides the room: half a room is completely white, while the other half is fully decorated with graffiti.

Homy feeling within an industrial shell: loft apartment in SoHo

This loft apartment with an area of 2500 sqf is located on Broadway, in an emblematic building in SoHo district, New York. A project...
The Box Loft in Tel Aviv / Toledano+Architects

The Box Loft in Tel Aviv / Toledano+Architects

The Box Loft was commissioned while the building was being built, so the apartment was left an empty shell without anything else than the structure for us to design it with maximum freedom.
Elegant Home with the Sensibilities of an Art Museum: Hollowcat Wild 15

Elegant Home with the Sensibilities of an Art Museum: Hollowcat Wild

Situated on a sloping site, Hollowcat Wild is a composition of three stone boxes. A guesthouse and garage stretch alongside a 6-ft-deep, 150-ft-long arching cut into the limestone strata. The clean design and simple palette create an architecture for clients who desired a tranquil, elegant home with the sensibilities of an art museum.

More Articles Like This