Residential ArchitectureHousesHoggs Hollow Valley House / Superkül

Hoggs Hollow Valley House / Superkül

Hoggs Hollow Valley House

Architects: Superkül
Project: Valley House
Location: Hoggs Hollow, Toronto, Ontario, Canada
Photography: Ben Rahn / A-Frame Studio

Built for a family of five, this house in Toronto’s Hoggs Hollow neighbourhood occupies a deep lot on a reverse ravine, with a heavily forested slope rising steeply behind. Hoggs Hollow Valley House was recently completed by Superkül, a Toronto-based practice of principals Meg Graham and Andre D’Elia.

Superkül’s renovation and addition respects the legacy of the existing bungalow’s Mid-Century Modern heritage while establishing a deeper connection to site. Consequently, the existing motif of courtyards and enclosures has been amplified to focus attention and activity to particular zones of the house, and the smooth integration of interior and exterior spaces has been achieved.

Hoggs Hollow Valley House 1

Landscape gestures break up the expanse of the lot to create layers of experience and intermediary zones of progression. Planted with shallow grasses, a Corten-enclosed forecourt softens and mediates the approach to the front door. To the right, a sheltered carport retained from the original house projects beyond the street-facing elevation, beckoning entry under the canopy of the elegantly flat-roofed enclosure.

Hoggs Hollow Valley House 2

The ground-floor expansion respects the home’s previous footprint, with the bulk of the additional square footage manifesting in the partial second-floor addition, which is set back from the projecting carport in deference to the clean, spare lines of the existing structure. Material harmony is established on the exterior; the original white brick cladding was retained, complemented by concrete block, cement board, and marine-grade plywood stained a deep mahogany.

Hoggs Hollow Valley House 3

On the interior, the spaces are open, fluid and well-lit in keeping with Modernist principles. The organizing device of the stair articulates the east-west spine of the house; the primary living areas are located at the rear to capitalize on views of the majestic trees and lushness of the rising ravine wall. Here, a sizeable deck constructed from hard-wearing ipe wood extends to envelop the garden landscape; it becomes an outdoor room unto itself, a three-sided open-air courtyard.

Hoggs Hollow Valley House 4

A varied and textured material palette addresses the clients’ predilection for colour and contrast. As such, numerous compatible wood finishes were specified: walnut floors and teak and cherry millwork predominate, accented by dark steel plate in the fireplace surround and the stair-railing assembly. The study in material and tonal contrasts is most apparent in the den, which is impactful in its intimate and subdued ambiance. Light from the west-facing window wall makes the subtleties of the room perceptible, highlighting the delicate textures and striations of the dark grey wallpaper and the pleasing grain of the cherrywood ceiling.

Hoggs Hollow Valley House 5

Hoggs Hollow Valley House 7

Hoggs Hollow Valley House 6

Hoggs Hollow Valley House 8

Hoggs Hollow Valley House 9

Hoggs Hollow Valley House 10

Hoggs Hollow Valley House 11

Hoggs Hollow Valley House

Hoggs Hollow Valley House 13

Subscribe to our newsletter

New Duplex Apartment for a Small Family

A brand-new duplex for a small family was designed to give each family member its own space. The designer’s focus on natural elements and materials helped create tranquility and complement the mesmerizing sea view visible from the property.

Menlo Park Playful Modern / Regan Baker Design

Hired at the 2014 San Francisco Decorator’s Showcase, Regan Baker Design transformed our client’s low-ceiling dark craftsman into a modern, lofty, light-filled home that really reflects their personalities

Big Top House, Arizona by The Ranch Mine

After a decade of trying to adapt their lives to the confines of a house that couldn’t meet their needs, a young family purchased a vacant lot at the base of Camelback Mountain in Phoenix, Arizona.

A 1960s Ski House Gets a Facelift and the Whole Family Smiles

The vista below peeks through the trees, and through the glass portico of a house perched at the edge of the valley. It draws you in. And once inside, the view spreads out like a billowing blanket of green in summer, and a fairy tale of twinkling white in winter. Gazing out at the view, you begin to make connections.

Ontario Co-Working Office by Quark Studio Architects

The Ontario Co-Working Office consists of the repurposing of a warehouse into a co-working space. The interior of the offices is designed by Quark Studio Architects

Recommended Stories