Glebe House / Nobbs Radford Architects

Glebe House by Nobbs Radford Architects

Glebe House is a two-storey addition designed by Nobbs Radford Architects to provide the family residence with a new open-plan living and dining space, as well as extra bedroom and bathroom spaces.

It was felt important from the outset that the new works drew from the original house as a basis for investigation, concrete as a heavy material was selected over framed construction. The new works boldly reinterprets the structure and materiality of the elements that make up the original Victorian era cottage. The off form concrete draws on the solidity of the original masonry structure whilst introducing a new materiality. The narrow openings of the original facade are reinterpreted in similarly proportioned forms for a new period. An emphasis on vertical openings creates an alliance with the original fenestration.

Glebe House by Nobbs Radford Architects 1

The project is not primarily focused on the connection to external spaces but looks inward with interconnections of cloistered spaces, created and selected framed openings. The outer concrete elements contrast with the timber elements that further define the various internal zones and functions within the house.

interiors, Nobbs Radford Architects

The depth of the rear facade creates an interstitial threshold which is a space in itself to be occupied and provide a sense of enclosure. The idea is to create intermediating spaces that ground the house in relation to both its interior and exterior. Within the house the void acts as a centralising space via which other areas of the house interconnect.

living room, Nobbs Radford Architects

Structurally the house created many demands, we wanted the stacked concrete elements of the rear facade to appear to load at “zero points” at the surface of the facade. We worked with the structural engineers over many meetings to find a resolution that worked for all. Gratefully the house has recently been awarded best small building at the inaugural ACSE awards.

Glebe House by Nobbs Radford Architects 4

Thermal modeling was performed on the schematic 3D model and the use of concrete added to the thermal performance of the building considerably to the point where double glazing was not considered necessary.

kitchen, Nobbs Radford Architects

Complementing materials of near raw fifteen metre continuous length floor boards and a restrained palette of black aluminium, stainless steel and oak appear throughout the house and create a cohesive connection between original and new. These materials were selected, partially, so as not to compete with the ornate patterning of the original house along with their own inherent qualities.

Glebe House by Nobbs Radford Architects 5

The project’s fundamental rationale is to create a family home that recognised the various needs of the occupiers, spaces for children and adults with a flexibility for both retreat and engagement.

Architects: Nobbs Radford Architects
Project: Glebe House
Location: Sydney NSW, Australia
Architect in Charge: Sean Radford
Design Team: Sean Radford, Alison Nobbs
Assistant Architects: Trevor Black, Laura Bagnato
Area 250.0 sqm
Photography: Courtesy of Nobbs Radford Architects

Glebe House by Nobbs Radford Architects 6

Glebe House by Nobbs Radford Architects 7

Glebe House by Nobbs Radford Architects 8

Glebe House by Nobbs Radford Architects 9

bathroom, Nobbs Radford Architects

bathroom, Nobbs Radford Architects

bathroom, Nobbs Radford Architects

Glebe House by Nobbs Radford Architects 13

interior design, Nobbs Radford Architects 15

interior design, Nobbs Radford Architects

Glebe House by Nobbs Radford Architects 17

Glebe House by Nobbs Radford Architects 17

Glebe House by Nobbs Radford Architects 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Interior Design for a Venetian Rural House / Didonè Comacchio Architects

Interior design project for a Venetian rural house built in the early 1900s and restored in the early 2000s. The project, designed for the functional needs and aesthetic tastes of the client

Minimalist Interior Designed by ZOOI for a Young Family

To implement this project the studio ZOOI merged three apartments to create River Stone. As a result, this minimalist interior designed for a young family, occupies a half-floor of 300 square meters.

Magnifico Tables Represent OKHA’s Cosmopolitan, Polyglot and Multi-Cultural South African Charm

Creative Director Adam Court, immediately fell in love with the “Verde Magnifico” marble when he saw it; the marbles visible layers of history speak to OKHA’s South African locality of cosmopolitan, polyglot and multi-cultural charm.

Carmens House / KUBE Architecture

Carmens House is a single-family residence located in Washington DC, designed by KUBE Architecture. From the architect: Carmen grew up and lived her formative years...

Modern New Home in Hampstead / Black & Milk

Designer: Black & Milk Project: Modern New Home in Hampstead Team: Olga Alekseev, Anatoly Alekseev Architect: Claridge Architects Location: Hampstead, London, UK A young family bought this newly built...

Chef Condo in Bangkok by Fattstudio

Chef Condo - Renovation is an interior design project completed in 2015 by Thai studio Fattstudio. Description by Fattstudio: The 1980s condominium is on Charoen-Krung...