Residential ArchitectureHousesGraft House in Houston, Texas / StudioMET Architects

Graft House in Houston, Texas / StudioMET Architects

graft house in Houston, Texas / studioMET architects

Project: Graft House
Architects: StudioMET Architects
Location: Houston, Texas, United States
Area: 4500 Square Feet
Year: 2022
Photo Credits: Luis Ayala, Shawn Gottschalk

Graft House is a home designed for a couple and their two kids along with grandparents for extended stays. The family initially wanted a design completely different and new from their previous two houses they had designed and built. However, after rigorous exploration they kept finding themselves going back to aspects they loved from their past homes. The approach quickly turned to selective joining of the good – GRAFTING, and refinement.

graft house in Houston, Texas / studioMET architects

Consistent with both previous homes there is a strong connection to the outdoors, an abundance of natural light, an open-plan interior, the use of window walls, a horizontal emphasis in massing, and a natural earth tone color palette of materials.

Graft House in Houston, Texas / StudioMET Architects

living room / studioMET architects

New to the program, a guest house with a separate entrance for grandparents to enjoy extended stays with the grandkids while still having their own sense of place as a retreat from the day-to- day chaos that comes with young active kiddos and a new puppy.

kitchen / studioMET architects

Different this time around was a sense of discovery, an unveiling of space. With an open concept layout, the homeowners wanted some definition of space.

kitchen / studioMET architects

Inspired by traditional Japanese architecture, guests enter the home through a series of spaces at the side of a minimalist facade. A front gate leads you to an entry courtyard which gives you a glimpse of the home and central courtyard. Once inside the house, one’s spatial experience is fragmented by strategic massing and space planning which affords each space to feel as its own but still part of the whole.

graft house in Houston, Texas / studioMET architects

The form of the house was also derived through a combination of their past homes. A simple pure geometric volume rests solid on a base of masonry walls with a strong horizontal plane which forms the continuous veranda around the home.

graft house in Houston, Texas / studioMET architects

Graft House in Houston, Texas / StudioMET Architects

stairs / studioMET architects

living room / studioMET architects

bedroom / studioMET architects

Graft House in Houston, Texas / StudioMET Architects

pool / studioMET architects

garden / StudioMET Architects

open space, pool, patio, / studioMET architects

Graft House in Houston, Texas / StudioMET Architects

Subscribe to our newsletter

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

The heritage-listed two-storey villa in Wellington, New Zealand, dating back to the 1870s, was in need of careful repair, maintenance and a thermal upgrade. Alongside this work, the clients were eager to open up the house to the sun and garden with a living / kitchen / dining extension.

Robins Way House / Bates Masi Architects

The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment.

Contemporary Renovation of an 18th Century Historic House

The restoration project of the main floor apartment in a mansion, dating from the beginning of the 1700s and located just outside Bergamo, reinterprets the interiors of the historic residence with respect for its history.

Darling Point Apartment: Interior Refurbishment of a Waterfront Apartment

Located in Sydney, Darling Point Apartment was renovated in 2015 by Chenchow Little Architects. Project description: Whilst most apartment renovations focus on surface treatments this...

NFB Offices, Montreal – A New Showcase on the City

The National Film Board, better known as the NFB, is undergoing a massive shift as it fits out its offices and studios inside Îlot Balmoral, the distinctively red flagship building located adjacent to the Quartier des Spectacles.

Recommended Stories