Residential ArchitectureHousesHackney Backhouse by Guttfield Architecture

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

Project: Hackney Backhouse
Architects: Guttfield Architecture
Energy Consultant: NRG Consulting
Main Contractor: Talina Builders
Structural Engineer: Price & Myers
Location: Stoke Newington, Hackney, London
Area: 112 m2
Year: 2018
Photo Credits: Will Scott
Construction Cost: £499,975

Shortlisted: The Manser Medal 2018
Shortlisted: Daily Telegraph Homebuilding and Renovating Awards 2018

A new family home for a constrained back garden site in a Hackney Conservation Area, formerly occupied by a run-down garage and workshop.

Hackney Backhouse is a brave, imaginative and contemporary back-garden house that volunteers itself to the street through louvered screens of weathering steel, affording fleeting glimpses into the house to passers-by. The two-story, three-bedroom family home is neatly tucked onto an 11m by 8m site in a Hackney Conservation Area, formerly occupied by a run-down garage and workshop. Keen to avoid divorcing the house from its context and its neighborhood, Guttfield Architecture designed a house with a direct visual relationship with the street – the house is part of the street and the street part of the house. A screen of vertical corten louvers between the house and the street is intended as a simple device to moderate this two-way relationship, firstly by actively engaging the street and secondly, by bringing the street into the house, all while retaining privacy where needed.

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

To actively engage passers-by, the vertical louvers have a kinked profile which gives the screen a dynamic, twisting appearance that might catch the eye of a pedestrian and in doing so cause them to glimpse into the house. The shape, spacing, and orientation of the louvers carefully manipulate views in and out of the house – pedestrian passers – by are offered a peek into the house, whereas cars and bikes traveling at a higher speed struggle to see in at all. If somebody wants to stop and gaze into the house, they can. However, the louvers are angled away from the nearest houses on the street meaning there is no line-of-sight and the screen is designed to preserve privacy in areas of the house where it is important. The screens also bring the street into the house, drawing the unpredictable external environment into the interior architecture.

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

The main living spaces enjoy a rich backdrop of passers-by, weather conditions and neighboring buildings, all framed by the corten screen. Beyond the corten screens, a glazed front door and floor-to-ceiling glazing in the ground floor living areas continue the visual connection with the outside. The layout and glazing are designed to make the external materials of brick and corten visible from and almost part of, the internal spaces. This adds richness and drama to the interiors, which in contrast to the exterior, are restrained, mostly white surfaces. During the day the rich tones of the south-facing weathered steel screen are highlighted by the natural light, which casts striking shadows onto the clean walls of the living spaces. At night, the artificially-lit interior spaces come to life and enliven the streetscape.

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

kitchen, Guttfield Architecture

Inside, the large areas of glazing (which can be used without the need for curtains or blinds to provide privacy) make the lightwells feel part of the ground floor layout and help the plan feel more open and spacious. The ground floor is largely designed as one open-plan space to make the best use of the limited space on the small site, containing distinct areas for the living room, dining, kitchen and entrance hall. Seamlessly detailed roof lights featuring concealed lighting are positioned in the corners of the plan farthest from the screens, bringing additional light down into the dining area, living area, and stairwell. Basement level, which houses three bedrooms and two bathrooms, is arranged around two secluded external courtyards which allow ample daylight into the spaces. The courtyard spaces also provide vital external amenity and cycle storage space.

kitchen, Guttfield Architecture

The Hackney Backhouse has a materials palette of ochre brickwork, anodized aluminum windows, weathering corten steel, concrete floor tiles and both oak and white joinery. Tactile fittings such as handles and handrails are picked out in brass. A lightweight suspended white steel staircase features inset concrete tile treads and a solid brass handrail. A white steel ship’s stair provides a means of escape from the larger lightwell in the event of a fire. Sustainability has been carefully considered with the low energy house boasting photovoltaic solar panels, super-insulation, triple glazing, and underfloor heating. A sedum green roof reduces water run-off from the house which fills the entirety of the plot. Guttfield Architecture, a young architecture practice based in Berkshire, began to consider the relationship between the house and the street at the outset of the project.

staircase, Guttfield Architecture

Analyzing the historic planning consent of the site revealed a design that, like many back-garden houses in London, almost completely turned its back on the street, effectively hiding itself behind a wall and taking light only from roof lights and internal courtyards. To preserve privacy, views into the house from the street were all but eliminated, meaning the house would have had limited outlook and would have felt confined and disconnected from the street. The Hackney Backhouse, with a gross internal area of 112 sqm, was completed within a strict £500,000 budget -especially challenging as the design required a building to the full extent of the site, up against neighboring buildings and the road, and given basement construction is inherently more complicated and expensive.

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

bedroom, Guttfield Architecture

bathroom, Guttfield Architecture

Subscribe to our newsletter

Hood Canal Boat House and Cottage, Olympic Peninsula, Washington

This little building is the re-imagination of an existing boathouse that had no windows, one door, and no charm. It is conceived as a building that can turn itself inside out, offering a protective layer of concrete block and steel to the outside with the warmth of marine plywood on the inside.

Whistler Residence by BattersbyHowat Architects

Architects: BattersbyHowat Architects Project: Whistler Residence Project Team: David Battersby, Heather Howat, Tillie Kwan Location: Whistle, British Columbia, Canada Structural Consultant: Equilibrium Consulting Envelope Consultant: JRS Engineering Ltd. Area: 1050.0...

The Meadow Home: Cedar-Clad Residence on a Hilly California Meadow

The design team for The Meadow Home was inspired by prominent views and beautiful slopes to build a structure on to the landscape to minimize its massing on the originally undeveloped site.

Damochka Apartment in Kiev / Rina Lovko Design

Located in Kiev, Damochka Apartment was designed by architect Rina Lovko for a young lady. Project description: An interior is always either the client’s portrait,...

Exhibition Space: Split in Two by Paolo Cesaretti Arch

This is the design of a great theatrical machine. On a wide fragmented stage scenic constructions highlight the features of tiles collections.

Recommended Stories