Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture

Project: Palo Alto Eichler Remodel
Architects: Klopf Architecture
Project Team: John Klopf, Klara Kevane, and Ethan Taylor
Location: Palo Alto, California
Contractor: Coast to Coast Construction
Landscape Contractor: Discelli
Structural Engineer: Brian Dotson Consulting Engineer
Photography ©2018 Mariko Reed

Klopf Architecture completely remodeled this once dark Eichler house in Palo Alto creating a more open, bright and functional family home. The reconfigured great room with new full height windows and sliding glass doors blends the indoors with the newly landscaped patio and seating areas outside. The former galley kitchen was relocated and was opened up to have clear sight lines through the great room and out to the patios and yard, including a large island and a beautiful walnut bar countertop with seating. An integrated small front addition was added allowing for a more spacious master bath and hall bath layouts. With the removal of the old brick fireplace, larger sliding glass doors and multiple skylights now flood the home with natural light.

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture 1

The goals were to work within the Eichler style while creating a more open, indoor-outdoor flow and functional spaces, as well as a more efficient building envelope including a well insulated roof, providing solutions that many Eichler homeowners appreciate. The original entryway lacked unique details; the clients desired a more gracious front approach. The historic Eichler color palette was used to create a modern updated front facade.

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture 2

Durable grey porcelain floor tiles unify the entire home, creating a continuous flow. They, along with white walls, provide a backdrop for the unique elements and materials to stand on their own, such as the brightly colored mosaic tiles, the walnut bar and furniture, and stained ceiling boards. A secondary living space was extended out to the patio with the addition of a bench and additional seating. This Single family Eichler 4 bedroom 2 bath remodel is located in the heart of the Silicon Valley.

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture 3

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture 4

open, bright and functional family home by Klopf Architecture

open, bright and functional family home by Klopf Architecture 1

open, bright and functional family home by Klopf Architecture 2

open, bright and functional family home by Klopf Architecture 3

open, bright and functional family home by Klopf Architecture 4

open, bright and functional family home by Klopf Architecture 5

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture 6

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture 7

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mountain Shelter on the Highest Peak in Slovenia

OFIS Architects and AKT II in collaboration with students at Harvard University Graduate School of Design, designed this mountain shelter to meet the challenges...

Parisian Apartment Refurbishment / JCPCDR Architecture

Located in one of the most desirable and picturesque districts of Paris, this cosy, one bedroom 75m2 flat embodied most of the challenges commonly encountered in parisian elder buildings.

IT Residence by Andramatin Mixes Privacy with Endless Visual Stimulation

IT Residence by Andramatin is a one-story house serving the function as a weekend villa. The house is located in a suburban area in Bogor, formed as a calm, quite, monolithic expression against the lush surrounding.

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona

The project consists of a full refurbishment of an apartment in the Eixample district in Barcelona, ​​in a traditional building block from the early twentieth century. 

Nha Trang House / Chon.a Architects

Nha Trang House is the most apparent witness to our profession’s perspective_carries humans to the peace by traditional elements in the ambience of a building.

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

Two external courtyards interrupt the linearity of the ENE house, one that announces the access and another, more generous, in relation to the kitchen and the dining room.