Green House in Porto / URBAstudios

Green House in Porto URBAstudios

The Green House is 36 sqm apartment in Porto designed by URBAstudios, a studio founded by Portuguese architect Nuno Alves de Carvalho. The project is located in a XIXth century building in the historical centre of the city of Porto. The object of the intervention was a room of 36m2 in a damaged state, facing towards the front of the third floor of the building. The vertical communication of this kind of building is typically situated in the centre, so that there is a room facing the front and one facing the back of the building.

Green House in Porto URBAstudios 1

The programme was ambitious for a 36m2 space. The client wanted to build, with a limited budget, a complete apartment for short term renting, able to allocate 4 to 5 people with the best possible privacy.

Green House in Porto URBAstudios 2

The approach aimed to take away the temporary and impersonal character typical of short term renting apartments by using a familiar and universally recognizable concept/image.

Green House in Porto URBAstudios 3

Given that the project is in the top floor of the building, it was possible to expand the space towards the attic gaining more than 13 m2 of usable area. Moreover, it enhanced the strong, universal and simple image that defined the concept and the whole strategy of areas organization that visually transformed the apartment into a “House”.

Green House in Porto URBAstudios 4

With a contemporary and willingly bold language, the space was divided in two halves. One green and one white.

Green House in Porto URBAstudios 5

The green side, covered with the same material on all of its surfaces (floor, walls, ceiling) and painted in the same colour, is organized on two levels and mirrors the image of a “House”. Inside this half we find a first level with the entrance, the kitchen, the bathroom and the sleeping area, while in the second level, a mezzanine, there is one more sleeping area accessible through a vertical ladder.

Green House in Porto URBAstudios 6

The white side has a double height ceiling, where the living room is located and from which you can access a small balcony with a panoramic view over the city. Because of the communal purpose of the area and of the language used in this half of the apartment, we can metaphorically think of this part as the patio. In a sense it brings you outside of the “House” and lets you perceive its volumetry.

Green House in Porto URBAstudios 7

Although small, this design responds to the functional needs of the programme and aims at creating a spatial experience based on the feeling of surprise and contradiction by having the image/ concept of a House in the 3rd floor of a building.

Green House in Porto URBAstudios 8

Despite being a completely opened loft, the green colour plainly identifies the space organization. Moreover, natural pine slats are used to create partitions without breaking with the existing visual relation. The House was completely covered in MDF panels that maintain a wood-like texture also after being painted, conveying a feeling of coziness.

Green House in Porto URBAstudios 9

In the living room, the pre-existing “Riga” wood floor was recovered and the walls and ceiling were painted white to maximize brightness. In the kitchen, the white “Estremoz” marble of the counter and of a part of the wall stands out, adding personality to this area.

Architects: URBAstudios
Project: The Green House
Location: Porto, Portugal
Area: 36.0 m2
Photography: João Morgado

Green House in Porto URBAstudios 10

Green House in Porto URBAstudios 11

Green House in Porto URBAstudios 12

Green House in Porto URBAstudios 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

In a wood lined field, near Wanaka’s lake edge, the Wanaka Crib is composed of two gables and a chisel roof slipping past one another to make three enclosed courtyards. Each courtyard creates a specific relationship with the interior.

Parkville Townhouses by Fieldwork Project

This four townhouse development presents a highly site responsive design with a strong ESD focus, characterised by fundamental principles such as its strong emphasis on internal amenity, privacy, access to light and significant landscape planting.

North Adelaide Barn / Williams Burton Leopardi

Williams Burton Leopardi has recently completed the renovation of North Adelaide Barn, located in Adelaide, South Australia. 150 years of gentle indifference saw the structure...

Flying Cloud Beach House / Strachan Group Architects

The client’s family have been holidaying and sailing the waters of Manly Beach, Whangaparaoa Peninsular for four generations. Having purchased the site and classic old two-bedroom bach 15 years earlier, ...