Greenwich Village Row House / CWB Architects

Greenwich Village row house / CWB Architects

Project: Greenwich Village Row House
Architects: CWB Architects
Partner in charge: Jason Boutin
Team: Jesse Fearins, Abdou Ndoye, Margaret Hu
Facade: Koenigsberg Engineering
Lighting Design: David Apfel Lighting Design
Structural Engineer: Dominick R. Pilla Associates, PC
Location: West Village, New York City
Area: 8,260 sf
Year 2017
Photography: Evan Joseph

Nestled on one of the West Village’s most discreet and charming blocks, 53 Downing Street is a recently completed, gut renovated single-family townhouse with a garage. The Landmarked Italianate house was originally built in 1857 and has undergone a complete re-design by CWB Architects to transform it into a showplace with superb finishes, detailing and proportioning, expertly installed by master craftsmen. Every imaginable detail has been considered in this renovation, including brand new individually zoned mechanical systems for year round flexibility along with radiant floors in all bathrooms.

Greenwich Village row house, CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas. The brick at the parapet did not match the brick below, which was likely replaced decades ago or hidden by a cornice which has since been removed. Redesigning the façade was a chance to realign the building within the context of the neighborhood.

Greenwich Village row house, CWB Architects

The assessment of the brick at the front facade led to the decision to replace the entire facade with new brick from the second floor to the roof parapet. A steel-clad base was provided below the second floor, which also doubles as the structural frame for the new brick wall above. In keeping with the language of the existing building, the dividing line between steel base and brick cladding matched the existing dividing line which had previously separated the stucco below the 2nd floor from the brick above. The addition of the garage further integrated with the character of the street, as Downing Street is only two blocks long but contains eight garages. The re-envisioned façade fits seamlessly into the fabric of the neighborhood.

Greenwich Village row house / CWB Architects

Greenwich Village row house / CWB Architects

living room / CWB Architects

West Village Development / CWB Architects

West Village Development / CWB Architects

bedroom / CWB Architects

living room / CWB Architects

bathroom / CWB Architects

West Village Development / CWB Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Comfortable Working Space Suitable for an Artistic Soul

An extravagant office of the Ukrainian creative agency Banda Agency is located on Vozdvizhenka in the historical district of Kyiv. They wanted to create a comfortable working space suitable for an artistic soul.

Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

The Torquay Beach House has large floor to ceiling glass doors opening out onto cantilevered concrete decks which take in the views. A brand-new home for a retiring couple which makes to most of the 180-degree uninterrupted views across nearby wetlands and sand dunes.

BluePort Altea: Luxurious residential complex in Costa Blanca

The Swiss - Dutch Company- Altea Hills Estate launches the most exclusivist and luxurious residential complex of villas from Costa Blanca, Spain. BluePort Altea...

Sugar Shack Residence / Alterstudio Architecture

The Sugar Shack Residence slips between a dramatic ravine and an intimate courtyard, both defining and accommodating its adjacent circumstances.

Renovating a Three-Bedroom Apartment in London

Project: Three-Bedroom Apartment in London Interior Design: TG-Studio Location: London, United Kingdom TG Studio has been chosen to realize the interior of this three-bedroom apartment in London....

Raw Concrete and Black-Painted Metal Give Industrial Feeling to Jacobs-Yaniv House

Jacobs-Yaniv Architects designed this inspiring modern family residence, situated in Herzliya, Israel, in 2016. Jacobs-Yaniv house is a house of two architects and two children. The design of our own home was an ongoing process of about 6 years.