Residential ArchitectureHousesEstoril House: Harmonious Relationship Between the Old and the Contemporary Architecture

Estoril House: Harmonious Relationship Between the Old and the Contemporary Architecture

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (2)

Project name: Estoril house
Architects: Ricardo Morena Arquitectos
Location: Estoril, Portugal
Area: 452.0 m2
Year: 2014
Photo Credits: Ricardo Oliveira Alves

This Estoril house was built in 1923 and is owned by the Portuguese architect Ricardo Morena, who faced one of the most difficult tasks for an architect, namely to redesign his own house. Taking into account the constraints of the existing building, the architect intended to increase the feeling of freedom, to connect more the interior with the exterior. At the same time, he wanted a harmonious relationship between the historic and contemporary architectural values as a bridge between two moments in time. From the exterior, the house doesn’t look much changed; the exterior walls were preserved and restored with traditional materials.

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (3)

In the interior there have been major changes, a volume of wood being in the center of attention. This includes the common areas: living room, kitchen and an office. In the same volume of wood there are carved stairs that lead you to the private area above. On the same system, the upstairs spaces are organized also in volumes, but this time, they are white. The harmony between white and wood is complemented by the old brick walls. After the renovations, the Estoril house won a poetic impression that communicates very well with the historical value of the house.

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign

This work was a challenge and intent to understand the techniques and materials of the time, mandatory in this kind of construction. The outer walls, built of handmade brick and stone masonry, were covered with lime-sand mortar, mixed with shredded cork in order to improve the thermal factor, to adjust the interior humidity to levels of human comfort, allowing the walls to ‘breath’ and being permeable to water steam. Thus, there was a concern to use natural ecological materials, totally recyclable and of low energy consumption in the production process. In short, this is not only a sensible and conscious operation regarding the characteristics and conservation of the existing house, but also the introduction of a program that underlines and enhances the poetic and historic side enabling a communication with this new intervention.

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (6)

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (7)

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (9)

interior design, Ricardo Morena Arquitectos

Harmonious relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (21)

relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (23)

living room, Ricardo Morena Arquitectos

relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (37)

bedroom, Ricardo Morena Arquitectos

relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (42)

bathroom, Ricardo Morena Arquitectos

relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (44)

pool, Ricardo Morena Arquitectos

relationship between the old and the contemporary architecture House in Estoril - HomeWorldDesign (31)

terrace, Ricardo Morena Arquitectos

garden, Ricardo Morena Arquitectos

Sommarhus T, Sweden / Johan Sundberg Arkitektur AB

In the north eastern part of Ljunghusen, next to the Falsterbo channel, the forest is lower and slightly more sparse. The ground consists only of sand. In this scene, we have placed this summer house for a family of four.

Taper House by Mustard Architects

Our clients found the original Edwardian layout of their new home with it’s dark interiors and cellular, disconnected spaces hard to reconcile with their desire for light filled, free flowing spaces with a bold design and connection to the garden.

Passiv TreeHaus / Park City Design+Build

The Passiv TreeHaus is a site driven, highly responsive design + build project. Reacting to the steeply wooded site, the house is arranged in a series of cubic geometries that imbed themselves into the thermal comfort of the hillside

Aldo Beach House by Wittman Estes Architecture + Landscape

Aldo Beach House transforms a 1940s beach house into a new multi-generational home—doubling the livable area while lightly touching the delicate ecology of the waterfront.

Bernal Heights Residences by Knock Architecture & Design

Project: Bernal Heights Residences Architects: Knock Architecture & Design Location: Holly Park, San Francisco, California, United States Project size: 4700 ft2 Site size: 2500 ft2 Completion date: 2021 Building levels...

Related Articles