Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli

- Advertisement -

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

Project: Peppertree Villa
Design Architect: Luigi Rosselli
Project Architect: Jane McNeill
Interior Designer: Alwill Interiors Pty Ltd
Builder: KCJ Constructions Pty Ltd
Structural Consultant: Rooney & Bye Pty Ltd
Joiner: Sydney Joinery Pty Ltd
Landscape Designer: Myles Baldwin
Landscaper: Bates Landscape
Windows: Enviro Window Designs
Resin Finishes: Marblo
Stucco Lucido Finishes: Mark Stafford
Location: Bellevue Hill, NSW, Australia
Year 2019
Photography: Prue Ruscoe

At the summit of Bellevue Hill a centennial Peppertree rises over the skyline; two homes lie beneath its vast canopy. To one side of the fence, The Oculi House and to the other, Peppertree Villa, a skillfully designed late 1920s home.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

One day the owners of the two homes met under this tree; they discussed botany and architecture. This was how Luigi Rosselli Architects came to be selected to respectfully revive and refresh this beautifully designed residence.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

During the 1920s, while Europe sought to wash away the trauma of World War I through radical architectural styles such as constructivism and cubist inspired modernism, Australia chose to find comfort in the familiarity of classicism. Mediterranean classicism provided the dominant source of inspiration for homes built at ‘the top end of town’. With the Peppertree Villa, this classicism was expressed through a grand entry loggia or portico to the side of the house, and magnificent fireplaces and well-proportioned rooms to its interior.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

The aim of the Luigi Rosselli Architects improvements was to provide better flows between the various living spaces, open the spaces up to a new garden, and add a new basement garage, an attic room and a back yard swimming pool.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

A new stair was also added due to the necessity to connect the two new levels to the rest of the house, and to provide a more inviting ascension to the bedrooms on the upper floors. The resulting stair takes the form of a suspended sculptural ribbon entirely detached from the walls of the stairwell. Luigi had to jump up and down on the treads to convince both the client and the builder of its strength and stability before they would consent to remove the temporary supporting props.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

Every aspect of the design of the house was carefully workshopped by the Client (a renowned fashion designer), Project Architect Jane McNeill and Interior Designer Romaine Alwill. Romaine’s mastery of architectural finishes brought the introduction of lush, tactile elements such as the stucco lucido (polished plaster), brass metalwork, solid timber paneling, resin based wall claddings and bronze finishes to the cabinets.

staircase by Luigi Rosselli Architects

On the ground floor, small timber windows have been replaced by larger, finely framed steel windows that offer uncluttered openings onto a new Myles Baldwin designed garden where the Peppertree still stands, casting a soft, dappled light across the walls and grounds of this villa reborn.

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

dining room by Luigi Rosselli Architects

living room, Luigi Rosselli Architects

kitchen, Luigi Rosselli Architects

kitchen by Luigi Rosselli Architects

Luigi Rosselli Architects

bedroom by Luigi Rosselli Architects

bathroom by Luigi Rosselli Architects

a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli Architects

- Advertisement -

Extension and renovation for an summer house: One Column House

NE-AR, an architectural studio from Frankfurt, Germany, has designed an extension and renovation for existing small old summer house in Río Negro, Argentina. Project description...

Masquespacio Has Designed New Interiors for Academia Altimira in Barcelona

Masquespacio has recently completed this new interiors for Academia Altimira offices, located in Barcelona. Description by Masquespacio: To celebrate the 15 years of existence of...

A Heritage House Reborn Through Well Thought Out Design and Cleverly Placed Additions

This charming heritage home has been transformed into a modern three bedroom, two bathroom home. North facing windows capture and disperse natural light throughout the living zones.

Wittenberg Residence / PLATTE Architecture + Design

1611 Pleasant, known to us at the Wittenberg Residence, is a three-story residential infill project located on a double lot in Over-the-Rhine. Through a series of iterations, the site was able to accommodate a two-car garage and private autocourt

Modern Villa Maximizes Light and Space in Vietnam

Architects were assigned to design a corner villa in an urban finished civil work. In here, series of apartments were finished civil work and sold many years ago. Many of them have not been used and damaged by years when the urbanization is ahead of the need of people.

Casa Blanca Has a Striking Orange Staircase That Connects All Indoor Areas

Designed by Architect Martin Dulanto Sangalli , Casa Blanca has an area of 84 square meters and is located in Lima, Peru. Description by Martin...

11 Foot Wide Brooklyn House Extended and Upgraded by Office of Architecture

The owners of this 11 foot wide row Brooklyn house were faced with a conundrum that many young families in New York eventually confront: the possibility of sacrificing location for space. After living in the house for eight years, the pair – architect/Yale critic Aniket Shahane and jewelry designer Blanca Monros Gomez

Multimedia Exhibition, Moments of History – The Time Corridor

Multimedia exhibition in the corridor between historical and new building of the National Museum in Prague. The corridor is a raw concrete shell connecting places, transferring information, and organizing people.

Wickham House / MODO Michael Ong Design Office

Located in Strathmore, in Melbourne, Wickham House is a new 520m2 single house designed over three levels to create an place for intimate family dinners to large birthday parties. MODO Architecture has carefully examined the traditional family home and reconstructed it as a series of texture-rich volumes

Halo House Features Aesthetics and Design Inspired by Nordic Modernism

Halo House was designed by Breathe Architecture with landscape design by Eckersley Garden Architecture. Breathe explain the concept of a “halo effect” of enhanced activity in & around the house, similar to that of an iceberg in the ocean.

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

A family with two young boys, wanted a vacation house built on undeveloped land near Acadia National Park. The property is in a remote forest at the end of a peninsula, with eastern views to the mountains and western views across Somes Sound.