Heytea Lab – A Space Featuring a Slanting Aesthetic

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

Project name: HEYTEA LAB at The MixC Xiamen
Design company: MOC Design Office
Chief designers: Liang Ningsen, Wu Xiuwei
Design phase: September – October 2018
Completion: December 2018
Location: 1F, The MixC, Hubin East Road, Xiamen, China
Area: 460 m2
Main materials: precast cement board, gold stainless steel, KD unpainted wooden panel
Photography: ArchiTranslator

Located in the commercial hub of Xiamen Island, the project is a flagship store of HEYTEA LAB, China’s leading tea drink brand. Based on characteristics of the open two-storey architectural space, MOC DESIGN OFFICE created bottom-up oblique order within it, which accommodates various possibilities for urban life and socializing.

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

Dynamic surfaces
The store is situated at the street corner, and is enclosed by two glass curtain walls which form a right angle. The transparent glass opens the interior to the outside and enhances its interaction with outdoor pedestrians.

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

The overall space features modern geometric forms, simple, austere materials and hues, as well as an ambience that combines spirit and artistic style. Large areas of interior surfaces are covered with concrete and gold stainless steel, which present strong contrast of textures. Black baked finish is applied to details, helping to strike a balance and add a modern touch to the space. Besides, gold stainless steel is extended to the staircase installation, which appears more flexible and dynamic under the soft light and becomes a visual highlight in the space.

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

Dialogue with the site
In the original architectural space, all pipes were set on one side. And the space has height differences. In order to respond to site conditions and open the interior to the outside to the greatest extent, the designers made the ceiling and walls slightly slanting. Such a creative solution effectively solved site constraints and realized the value of design in an artistic way. Oblique blocks blend into the site in a low profile, showcase strength and a structural aesthetic, and form an identifying characteristic of the store.

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

Breaking with conventional symmetry
With a series of oblique surfaces, the interior space has a dynamic appearance. It breaks with conventional symmetry, and shows a sense of tension. Spatial blocks are combined horizontally or interpenetrated in a slanting manner, which creates visual variations and marks off several distinctive seating areas.

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

The geometric segmentation and combination of blocks create rich experiences, meet diverse spatial demands, and also fit into HEYTEA’s creative spirit. Structures, materials, the building and environment are harmonized into an organic whole — an urban destination that serves for the public.

A Space Featuring a Slanting Aesthetic, MOC Design Office

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

plan, MOC Design Office

A Space Featuring a Slanting Aesthetic, MOC Design Office

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

Heytea Lab - A Space Featuring a Slanting Aesthetic

A Space Featuring a Slanting Aesthetic, MOC Design Office

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Century-old Space and Danish Furniture Brand Take on a New Image

Fritz Hansen, a Danish furniture brand that boasts a history of more than 140 years, gives the building new life, and injects vitality into the architectural space by bringing in daily dining and leisure scenes as well as creating a living atmosphere.

Renovated flat with minimal cost, by Sinaldaba

The flat, which was renovated by Sinaldaba, is situated at the last floor of a house built at the end of 19th century, on...

Cloud Nine Bedroom by Studio Gabriel Bordin

The space was designed for the 2019 CASACOR SC and can be described as a "living bedroom". The 40m² room is an invitation to rest and comfort. The name comes from the expression "to be on cloud nine" which represents a state of happiness and satisfaction.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects

Situated on the West side of Vancouver, on a 50’ wide lot, this family home was formed to fit quietly within an established mixed neighborhood. Sitting on a gently sloping site with oblique downtown and mountain views, the Mackenzie Heights House ...